Відкрили доступ до декларацій посадовців. Як звітували службовці з Кропивницького

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Олександр Мосін, Олег Колюка, Андрій Райкович та Олександр Вергун. Колаж: Суспільне Кропивницький

Національне агентство з питань запобігання корупції відкрило публічний доступ до реєстру декларацій майна посадовців, які підлягають підзвітності. У перші тижні повномасштабного вторгнення Росії після 24 лютого 2022 року обов'язкове подання декларацій було призупинене. Начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович, заступники Кропивницької міськради не подавали свої декларації за 2021-22 роки.

У Transparency International Україна поінформували, що подали декларації за 2021 рік третина всіх посадовців. За інформацією руху "Чесно" подали до НАЗК декларації про майно та доходи за 2021 рік 22% депутатів Верховної Ради, за 2022 рік таких 14%.

Андрій Райкович востаннє звітував про свої доходи у 2020 році

Нинішній начальник Кіровоградської обласної військової адміністрації до повномасштабного вторгнення Росії обіймав посаду міського голови Кропивницької міськради.

Тоді у дохідній частині зокрема він задекларував заробітну плату, отриману за основним місцем роботи у міськраді Кропивницького, 596 387 гривень, дивіденди від підприємницької діяльності 1 930 000 гривень, 30 828 626 роялті.

У 2022 році повідомляв про суттєві зміни в майновому стані у січні та лютому, до вторгнення Росії. У 2023 році звітувати почав у жовтні – задекларував будинок у селі Суботці вартістю 405 232 гривень та 7 771 720 роялті.

У Кропивницькій міськраді після переходу Райковича на іншу посаду обов'язки голови виконують заступники.

Заступник голови міськради Олександр Мосін востаннє звітував про свої доходи у 2020 році

Тоді задекларував у спільній власності з дружиною квартиру у Кропивницькому, будинок та квартиру у Кропивницькому, як власність дружини, та автомобіль. Заробітна плата отримана за основним місцем роботи – 684 916 гривень.

Заступник голови міськради Олександр Вергун востаннє звітував про свої доходи у 2020 році

Задекларував квартиру у Кропивницькому, квартиру у спільній власності з дружиною та два автомобілі. Заробітна плата отримана за основним місцем роботи – 711 511.

Секретар міськради Олег Колюка подавав щорічну декларацію за 2021 рік

Дата подання – листопад цього року. У повній власності має автомобіль. Заробітна плата отримана за основним місцем роботи 866 432 гривень.

Подати декларації за останні роки посадовці можуть до 31 січня наступного року.

Чому НАЗК відкрили публічний доступ до декларацій посадовців

6 вересня на сайті президента з'явилася петиція з вимогою ветувати законопроєкт №9534 та повернути його до парламенту для відновлення публічного доступу до реєстру декларацій. Звернення за день набрало необхідну кількість підписів.

10 жовтня Зеленський підписав закон №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану, повторно ухвалений з правкою.

Новини України