Вперше у храмі на Вінниччині відбулася служба Божа українською мовою

В сільському храмі, який перейшов до ПЦУ, вперше провели Богослужіння рідною мовою

Вперше у храмі на Вінниччині відбулася служба Божа українською мовою

В день святого Андрія Першозванного, у храмі села Пиків Іванівської громади відбулася перша Літургія після того, як церковна громада приєдналася до ПЦУ

Про це повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ).

Благочинний Хмільницького району протоієрей Георгій Дончак, який відправив богослужіння, звернувся до вірян з проповіддю:

«Дякую, брати і сестри, за спільну молитву. Вітаю вас з мудрим рішенням приєднатися до автокефальної Православної Церкви України. Бог Своєю милістю благословив вас вийти з духовного російського рабства. Вперше у цьому храмі відбулася служба Божа рідною українською мовою, вперше була згадана держава наша – Україна, а не просто якась невідома «дєржава».

Вперше у храмі на Вінниччині відбулася служба Божа українською мовою

Одна з тих, хто організував вихід релігійної громади з УПЦ московського патріархату та перехід під юрисдикцію ПЦУ, Неля Суша каже, що сам процес був тривалим і доволі болісним.

«Вперше про перехід я заговорила ще у 2019 році, коли в Україну привезли Томос про автокефалію Православної Церкви України, – каже Неля Суша. – Я тоді сказала про це священникові. Він відповів, що церква у нас, мовляв, українська, тільки молимось старослов’янською мовою (те, що постійно кажуть священники московського патріархату). Але тоді деякі прихожани дорікнули мені, що ніби я роблю заколот у церкві. Так тоді це питання затихло, навіть, можна сказати, не розпочавшись».

Після того, як росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України, Неля Суша знову повернулася до цього питання. Крок за кроком місцеві активісти просували ідею переходу громади під юрисдикцію Православної церкви України. Місцевий священник наміри громади не підтримав.

«І ось тепер наша мрія здійснилася» – каже Неля Суша, не приховуючи радості і демонструючи виписку із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, де зазначено, що релігійна громада Покровського храму села Пиків належить до Православної Церкви України.

Вперше у храмі на Вінниччині відбулася служба Божа українською мовою

Нагадаємо, Вінницько-Барська єпархія ПЦУ налічує 136 парафій, на яких звершують служіння 58 священників та 3 диякона.

Вінниця.info, фото – з сайту єпархії  

 

Джерело

Новини України