Причина не в ситуації на полі бою: у Конгресі пояснили, що «гальмує» допомогу Україні

За словами конгресмена Бойла, у питанні допомоги Україні членів Республіканської партії можна поділити на три групи.

Конгресмен Брендан Бойл пояснив, чи впливає на допомогу Україні ситуація на полі бою / фото Голос Америки, скріншот

Ситуація на полі бою в Україні не впливає на підтримку Києва Вашингтоном. Суперечки серед американських політиків щодо узгодження фінансування на допомогу Україні мають іншу природу. 

Про це заявив у коментарі «Голосу Америки» конгресмен-демократ з Пенсільванії Брендан Бойл. За його словами, суперечки щодо нового пакету допомоги Києву обумовлені ситуацією всередині Республіканської партії.

«Я думаю, що ті з нас, хто абсолютно відданий цьому (допомозі Україні, – ред.), буде відданий, незалежно від того, що відбувається на полях битв, незалежно від того, чи були виконані завдання контрнаступу чи ні. Що стосується підтримки республіканців – це не про те, що відбувається на полі бою. Це про те, що відбувається всередині партії», – зазначив він.

На його думку, в Республіканській партії є три течії. Більше половини з її членів представляють першу течію. Це ті, хто прихильний традиційним принципам активної зовнішньої політики Республіканської партії і не бояться висловлювати свою позицію.

«Мітч Макконнелл є чудовим прикладом цієї традиційної Республіканської зовнішньої політики від Ейзенхауера до Рейгана і обох Бушів – національної оборони Америки з м’язами, яка пишається бути в НАТО, пишається трансатлантичним альянсом, що протистоїть спочатку радянській, а тепер – російській агресії», – навів приклад конгресмен-демократ. 

Другою групою він назвав ізоляціоністів, серед яких, наприклад Марджорі Тейлор Грін. Вони активно виступають проти підтримки України. І хоча їх абсолютна меншість, їхній вплив зростає.

До останньої групи Бойл відніс республіканців, які поділяють ті ж принципи, що і перша група, але бояться, що підтримка України може коштувати їм поразки на наступних внутрішньопартійних виборах. До них конгресмен відніс і спікера Палати представників Майка Джонсона.

«Зокрема, один республіканець в Палаті представників розповів мені про досить болючу зустріч з виборцями, – а він в дуже республіканському окрузі – під час якої його весь час критикували за підтримку України», – зазначив Бойл.

Конгресмен наголосив, що подальша підтримка України залежить якраз від представників цієї групи. А ось на ставлення до України виборців-республіканців здебільшого впливають антиукраїнські заяви колишнього президента Дональда Трампа, а також відомого ведучого Такера Карлсона, якого не раз викривали в підіграванні Кремлю в тому, що стосувалося висвітлення війни в Україні. 

«Найбільший виклик сьогодні полягає в тому, що колишній президент Дональд Трамп і деякі праві ЗМІ в США чинять тиск на республіканців в Конгресі, щоб вони голосували проти фінансування України. Ось від чого найбільша затримка», – резюмував Брендан Бойл. 

Джерело

Новини України