Головний санлікар назвав найімовірнішу причину спалаху гепатиту А на Вінниччині

Що з найбільшою вірогідністю стало причиною спалаху вірусного гепатиту А у Вінницькій області 

Головний санлікар назвав найімовірнішу причину спалаху гепатиту А на Вінниччині

У четвер, 7 грудня, у Вінниці відбувся брифінг головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна та генеральної директорки Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентини Зайцевої. Темою стали результати епідрозслідування спалаху гепатиту А на Вінниччині, повідомляє кореспондентка Вінниця.info.

«Впродовж останніх декількох місяців Вінницька область пережила доволі серйозний спалах гепатиту А, я би сказав, що він був найсерйознішим з 2001 року. Станом на сьогодні було зареєстровано 327 лабораторно підтверджених випадків. Враховуючи те, що захворювання має тривалий інкубаційний період, після гострої фази ми продовжуємо реєструвати поодинокі випадки, які будуть залишковими ще впродовж 1-2 місяців», — пояснив Ігор Кузін.

Головний державний санітарний лікар зазначив, що основні випадки інфікування були локалізовані у Вінницькій територіальній громаді. За його словами, коли почали реєструвати підвищений рівень захворювання на гепатит А, фахівці почали опрацьовувати всі можливі сценарії та джерела хвороби.

Так, основна робота була сфокусована на питній воді: відібрали більше 400 проб з централізованого водопостачання, криниць, колодязів тощо. Гепатиту А не було знайдено, але за підсумками роботи в майже 30% випадків перевищені санітарно епідеміологічні норми.

«Ми обстежили більше 3800 працівників з усіх сфер, 9 людей з високоризикованих об’єктів виявились, на жаль, позитивними. Основні позитивні знахідки у нас фокусуються на ринках, які працюють в місті і в закладах роздрібної торгівлі», — додав Ігор Кузін.

За його словами, пошук офіційного джерела продовжуватимуть до моменту, поки спалах не буде завершений офіційно після реєстрації останнього випадку.

«Щонайменше маємо вичекати один інкубаційний період, щоб не реєструвалось жодних нових випадків», — сказав головний санлікар.

Вінниця.info

Джерело

Новини України