Словаччина і Чехія прагнуть продовжити дозвіл на продаж продуктів із нафти РФ, — FT

Словакия и Чехия стремятся продлить разрешение на продажу продуктов из нефти РФ, - FT

Словаччина та Чехія хочуть пролонгувати дію винятків із європейських санкцій щодо Росії, які дозволяють продавати продукти перероблення нафти з країни-агресора.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Financial Times.

Відсьогодні, 5 грудня, завершується термін дії виключення із запроваджених Європейським союзом обмежень, що дає можливість Словаччині продавати продукти переробки російської нафти.

При цьому Братислава та Прага закликають у новому, 12-му санкційному пакеті ЄС проти РФ продовжити дію такої опції. Так, влада Словаччини та Чехії побоюється впливу на промисловість та підвищення цін у низці країн Центральної Європи.

За даними видання, нафтопереробний завод Slovnaft у Словаччині, що належить угорській групі MOL, не зміг ще перейти з "важкої" нафти з РФ на "легшу", що імпортується з інших держав. Такий перехід орієнтовно оцінюють у 200 мільйонів євро, і він вимагатиме більше часу, ніж передбачалося раніше.

При цьому уряд Чехії наполягає на завершенні модернізації трубопроводу, який сполучає середземноморський порт у Трієсті з Центральною Європою. Це дозволило б знизити залежність від поставок через російський нафтопровід "Дружба". У статті зазначається, що реалізувати проект вийде не раніше 2024 року.

Водночас країни Балтії, а також Польща, виступають проти продовження дії таких санкційних винятків.

Як зазначили у розмові з журналістами представники Європейської комісії, на дискусіях про 12 пакет санкцій це питання не стане критичним і не зможе зірвати узгодження документа про введення обмежень щодо РФ.

https://www.rbc.ua/rus/news/slovachchina-i-chehiya-pragnut-prodovzhiti-1701798449.html

Джерело

Новини України