Куди звертатись у Вінниці, якщо рідна людина зникла безвісти на війні

Що робити, якщо рідна людина зникла безвісти під час війни, куди звертатись та де отримати інформацію

 

Куди звертатись у Вінниці, якщо рідна людина зникла безвісти на війні

Новіков Андрій Аркадійович

У Вінницькій області працює представник Секретаріату уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин МВС України — Новіков Андрій Аркадійович. До функції уповноваженого входить:

  • взаємодія з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями, відповідними органами іноземних держав і міжнародних організацій, щодо розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин;
  • обробка інформації, що може сприяти розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин;
  • сприяння поверненню останків та особистих речей особи, зниклої безвісти за особливих обставин, її родичам;
  • здійснення комунікації з родичами осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та надання їм у межах, визначених законодавством, інформації про стан розшуку та його результати;
  • організація роботи щодо функціонування та ведення реєстру осіб, зниклих безвісти і надання витягів про те, що особа зникла безвісти за особливих обставин.

«Ці витяги необхідні для того, щоб родичі зниклих безвісти могли отримати виплати і пільги», — пояснює Андрій Новіков, начальник відділу взаємодії, комунікації та інформування з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин по Центральному та Північному регіону Секретаріату Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин.

У зоні його відповідальності — Вінницька, Черкаська, Житомирська, Чернігівська, Сумська, Полтавська, Київська області та місто Київ.

«Щоб отримати витяг про те, що людина є зниклою безвісти, потрібно надати відповідний пакет документів: сповіщення з ТЦК СП, що особа зникла безвісти за особливих обставин, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, документ що посвідчує особу та документи, що підтверджують родинні зв’язки з особою, стосовно якої робиться запит. Тобто, дружина має надати свідоцтво про шлюб, дитина, чи батьки — свідоцтво про народження», — зазначає Андрій Новіков.

На прийом до Андрія Новікова можна прийти за попереднім записом за тел. 063 254 03 10. Прийматиме громадян представник Секретаріату Уповноваженого у Вінниці по вул. Пирогова, 4 в понеділок та п’ятницю.

Для чого потрібен витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин?

При отриманні витягу з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин близькі родичі та члени сім’ї такої особи, мають право оформити пенсію у зв’язку з втратою годувальника (відповідно до ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

У випадку зникнення безвісти за особливих обставин: осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту; поліцейських; військовослужбовців ЗСУ, інших утворених відповідно до законів військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецтрансслужби та Держспецзв’язку; військовослужбовців Державної прикордонної служби України.

Сім’ям таких осіб, виплачується грошове забезпечення.

Також, особи чиї близькі родичі зникли безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану, за наявності Витягу мають підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період

З моменту внесення даних про особу, зниклу безвісти за особливих обставин, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин над майном такої особи може бути встановлено опіку

За особою, зниклою безвісти за особливих обставин, зберігаються місце роботи та займана посада.

За особою, уповноваженою на виконання функцій держави, яка зникла безвісти за особливих обставин, зберігаються місце роботи, займана посада та середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування

Витяг є офіційним документом, який підтверджуватиме правовий статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

Куди звертатись у Вінниці, якщо рідна людина зникла безвісти на війні

У разі виникнення питань щодо порядку отримання Витягу з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, можна звертатися також на «гарячу лінію» Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, за номером: 0800 10 33 33 або на електронну адресу: [email protected].

Якщо Ви не змогли отримати витяг із Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин або у Вас виникли будь-які запитання, які пов’язані з отриманням витягу з Єдиного реєстру чи Ви потребуєте консультації по даному питанню, можете надсилати ПОВІДОМЛЕННЯ на месенджери: Viber, Telegram, WhatsApp за тел. (096) 037 90 30.

Вінниця.info

Джерело

Новини України