Понад 200 народних пісень: де шукають і кому співають солістки ансамблю «Антонівчанка» з Прилуччини

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Надія Волік. ФОТО: Суспільне Чернігів"Петрівських, купальських, новорічних колядок стародавніх. Хай їх не багато, декілька у нас, все рівно. А народних – їх безліч. Ми різні, але нас об’єднує пісня, любов до пісні. Ми не можемо жити без пісні. Ми думаємо, що якщо у селі лунає ще пісня, то село ще живе",– каже Надія Волік.

Жінка говорить, що впізнати антонівські пісні можна за характерною вимовою:

"У нас все твердо, все на "и" та "да іще". От можна ж просто сказати: "Сонце не заходить". А у нас: "Да іще сонце не заходило", да ще й з якимись "ой", "що й". Таке у нас – трошки із якимось заходом".

Ганну Лук’янець в ансамблі називають "першою пташкою", вона – заводить більшість пісень.

Ганна Лук’янець. ФОТО: Суспільне Чернігів"Сусіди співучі були. І от вони співали "Чаєчку" і немає виводчиці. А мені років сім було. Ставили табуретку посеред хати і починаю ту "Чаєчку" виводити, аж оченята десь вилазять. Виходило і якось ото розспівалася. Співаю і зараз" , – говорить Ганна Лук’янець.

Загалом "кістяк" колективу – це до десяти місцевих жінок. Щочетверга вони збираються у місцевому будинку культури – клубі – та співають пісні своїх мам та бабусь.

Тетяна Стеценко. ФОТО: Суспільне Чернігів"Пісня – це душа народу. І вона якраз і допомагає виживати в отаких складних ситуаціях. І, чому немає веселих, їх дуже мало веселих народних пісень? Тому що, дійсно, народ жив важко: праця цілий рік, думка про насущний хліб. Мало було веселощів. Здебільшого – це були трудові будні", – каже Тетяна Стеценко.

У 2017 році ансамбль захистив звання народного аматорського, є переможцем телевізійного конкурсу "Фольк-music", виступає на місцевих та регіональних заходах. Також «Антонівчанка» співала на Варвинському фольклорний фестиваль «Бода-Фест».

Новини України