Працює тільки з VPN: жителі Мелітополя скаржаться на проблеми з доступом до YouTube

Работает только с VPN: жители Мелитополя жалуются на проблемы с доступом к YouTube

Новини про можливе блокування YouTube ходять із самого початку вторгнення Росії в Україну. У воєнній обстановці влада прагне контролювати або блокувати всі інформаційні платформи.

Рашисти "відключили" YouTube ще влітку минулого року — відтоді ресурс фактично не працює без використання VPN, який дає змогу обходити блокування. Однак останнім часом перебої в роботі сервісу відбуваються дедалі частіше.

Саме таким "наболілим" діляться в місцевих чатах жителі Мелітополя. Зокрема, цікавляться, куди їм "скаржитися".

— Куди можна поскаржитися, що не працює Ютуб? У яких провайдерів міста працює без VPN YouTube, або в яких частинах міста?

1

Коментатори оцінили серйозність проблеми і розділилися на два табори. Одні стверджують, що перебої з YouTube спостерігаються і на території Росії, при чому по всій, інші запевняють, що "на болотах все стабільно", а платформа дає збої тільки в "нових регіонах", якими окупанти іменують тимчасово окуповані міста України.

— Це Росія, дитинко! Зараз так по всій Росії.

— Не треба розповідати… Тільки в нових регіонах не працює Ютуб! В інших усе працює.

— Ну так, звісно. Зараз стільки скарг за цей YouTube із різних регіонів Москви, і не тільки нових! — сперечаються коментатори.

1

Але є й ті, хто, судячи з усього, тільки радий неробочій платформі. Або жартома, або всерйоз під постом представляють цілий набір "української пропаганди", яка стримається в YouTube, і в яку, зрозуміло, росіяни вперто відмовляються вірити. Наприклад, те, що війна — це війна.

— YouTube — заморська відеоплатформа, де є екстремістське угруповання ЛГБТ, СВО називають війною, Путіна злочинцем, і там, загалом, багато інформації, яку не потрібно знати.

1

Досвідчені мелітопольці діляться інформацією — один із рашистських провайдерів все ж дає доступ до ресурсу. В іншому ж необхідно таки використовувати VPN.

— У мобільному інтернеті є. Світ телеком. Домашній інтернет тільки через впн.

— З впн все працює і в телефоні, і в телевізорі!

1

Однак не за горами той момент, коли VPN перестане бути рятувальним кругом. Зокрема не так давно рашисти заявили, що планують заблокувати в магазинах застосунків для Android та iPhone всі VPN-сервіси. Датою "залізної завіси" назвали 1 березня 2024 року".

Про це повідомив "член комітету Ради Федерації з конституційного законодавства і держбудівництва" Артем Шекін. За його словами, під блокування потраплять VPN-сервіси, що надають доступ до заборонених сайтів.

1

Ще в травні поточного року Артем Шейкін закликав до створення в Росії аналога "китайського файрвола" для блокування небажаного контенту. Як заявив сенатор, за допомогою цього заходу влада країни зможе боротися з тим, що закордонні ресурси нерідко ігнорують вимоги російського законодавства і не видаляють контент на вимогу.

Серед інформаційних загроз Шейкін назвав VPN-сервіси, які допомагають обходити обмеження і потрапляти на заборонені ресурси, а також "Вікіпедію", яка, за його словами, — "інформаційна зброя" в руках країн Заходу. І не дивно — тільки на "Вікі" для росії заблоковано понад 120 статей, що стосуються російського вторгнення в Україну.

Заборонені й більшість соціальних мереж, зокрема продукти компанії Meta, яку в рф зарахували до екстремістської.

1

Слідом за Facebook, Twitter і Instagram цілком можуть послідувати YouTube разом із месенджером Telegram. Відомо, що в Росії вже тестується ресурс, за допомогою якого можна дивитися відео на YouTube не безпосередньо, а через створений ростелекомом "сайт-прокладку".

1

— Найпростіший спосіб — створити таку прокладку, а сам YouTube заблокувати або ускладнити його використання, щоб він повільніше працював, щоб це все було незручно, і запропонувати користувачам такий спосіб, — вважають IT-фахівці.

Крім того, цілком реальний сценарій повного блокування сервісу, оскільки навіть заборона VPN не вирішить проблему остаточно. І на Росію, і, на жаль, тимчасово окупований Мелітополь очікує ситуація гірша, ніж у Китаї.

1

Джерело

Новини України