Право на демобілізацію. Кропивничани втретє долучились до всеукраїнської акції

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Учасники акції — рідні військових, які воюють понад 18 місяців. Фото: Суспільне Кропивницький

627 днів чекає з війни чоловіка кропивничанка Оксана. Він воює з березня 2022 року.

"20 місяців він там. І увесь цей час ми бачимо, як містом гуляють чоловіки, відпочивають, в кафе сидять. Несправедливо. Чому наші чоловіки воюють з перших днів війни, а інші вдома зі своїми сім’ями. Тому ми тут стоїмо і вимагаємо, щоб наших чоловіків демобілізували. Після 18 місяців служби".

Участь в акції взяли 30 кропивничан. Фото: Суспільне Кропивницький

З війни чекає племінника Єлизавета Флорінцева. Він, сказала, воює з березня 2022 року.

"Поряд його синочок, який не бачить тата. Поряд жінка, мама його. Чекаємо якихось рішень від нашої держави, щоб вони все ж розв'язувати це питання. Люди втомлюються. І я розумію, що ніхто не хоче йти (воювати – ред.), але потрібно, інакше війна прийде до нас. Вона буде в наших домівках і нашому місті".

В руках учасників акції — плакати з написами, що вимагають ухвалити закон про добровільну демобілізацію. Фото: Суспільне Кропивницький

В руках учасників акції — плакати з написами, що вимагають ухвалити закон про добровільну демобілізацію. Фото: Суспільне Кропивницький

Біля учасників акції зупинився кропивничанин Володимир Самойленко. Сказав, що їхні вимоги підтримує.

"Їх міняти хоча б раз у півтора року, щоб вони могли прийти до тями. Морально, маю на увазі. На жаль, ресурсу в нас трохи менше ніж у москалів. В цьому питання. А те, що треба міняти – так, треба".

Акцію у Кропивницькому організували втретє. Перша була наприкінці жовтня, друга – у листопаді. Учасники сподіваються, що влада їх почує, сказала Єлизавета Флорінцева.

Що відомо про проєкт закону про демобілізацію

24 лютого 2022 року в Україні ввели воєнний стан і загальну мобілізацію на 90 днів. Від початку повномасштабного вторгнення РФ воєнний стан і мобілізацію продовжували сім разів, востаннє – з 16 листопада до 14 лютого.

До Верховної Ради подали законопроєкт №9142 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення строків військової служби за призовом під час мобілізації". Зареєстрував його у березні народний депутат Олексій Гончаренко. З його слів, з березня його не розглядали.

"Жодного руху по ньому немає. Вважаю, що назріває серйозний конфлікт у суспільстві. Це позначиться і на морально-психологічному стані у війську, на морально-психологічному стані у державі, тому що люди не бачитимуть виходу з війська, тому що, вибачте, це нечесно сказати людям, що для них вихід тільки 200-ми, чи 300-ми. Це неправильно, це нечесно. Це розколює суспільство на тих, хто сьогодні живе війною – військові і їхні родини, і тих, хто може цю війну і не помічати".

Зі слів нардепа на останній Ставці Верховного головнокомандувача обговорювали питання демобілізації.

"Ми почули певні позитивні сигнали. Про це обговорення оголосили публічно. Це вперше. І хочеться вірити, що це матиме наслідки – почнуть обговорювати цей законопроєкт, самої його ідеї. Мені байдуже, який законопроєкт ухвалять. Іншого наразі немає. Ідею слід реалізувати. Це залежить від більшості комітету і голови комітету нацбезпеки й оборони – це "слуги народу", і це залежить від спікера парламенту й більшості в парламенті".

Новини України