Ціни на продукти та пально-мастильні матеріали на Вінниччині: як Держпродспоживслужба проводить моніторинг

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Скріншот із трансляції інтерв’ю Українського Радіо Вінниця

Зростання цін на бензин та газ

Порівнюючи з минулим роком, ціни на бензин зросли до 10%, а на дизельне пальне — до 5%, розповів Галицький.

"І газ: у травні ми спостерігали, що ціна була десь до 21 гривні за літр, то зараз близько 34. Це я говорю за середні ціни. На це впливають і податки, і ситуація, яка склалася на польсько-українському кордоні — через польських страйкарів. Ціну формують попит і пропозиція".

Причиною зростання цін на паливно-мастильні матеріали можуть стати об’єктивні фактори. Наприклад, посівна. Завжди є певне коливання цін у сезоні, сказав Галицький.

"Це залежить і від того, яку політику від податків сформує держава. Так, до липня ціни були нижчими. А з липня запровадили податки, ПДВ, і тому ціни зросли. Взимку, як правило, ціни не зростають. Але коли недостатньо ресурсу, то ціна зростає".

Держпродспоживслужба здійснює контроль цін і представниками обласної військової адміністрації, правоохоронцями та податківцями.

"Минулого року ми плідно співпрацювали, наприклад, у плані дотримання цін на пально-мастильні матеріали. Ми проводили перевірки АЗС. У разі порушень виносили рішення про застосування адміністративних санкцій за порушення порядку формування цін. У цьому році державне регулювання цін на бензин і дизельне пальне держава скасувала, декларування також немає. Було декларування і гранична ціна. Тому зараз ми більше спостерігаємо, чи немає різких коливань", — сказав Ігор Галицький.

Новини України