17 вантажівок гуманітарної допомоги: зникли чи ні? Позиція волонтера Романа Коломійця, Чернігівської ОВА та облради

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Волонтер Роман Коломієць. ФОТО: Суспільне Чернігів

Гуманітарна допомога волонтера Романа Коломійця. ФОТО: Роман Коломієць

Роман з 2019 року живе в Литві, після повномасштабного вторгнення став збирати допомогу для військових та цивільних. Для цього у польському місті Перемишль знайомий виділив приміщення під склад. Чоловік каже: стали шукати, на кого відправляти допомогу на Чернігівщину.

"Знайшли контакти Андрія Шемця, це відділ молоді та спорту, ми співпрацювали з ним раніше по КВК та інших заходах, які проводилися. «Зможете? – Так, відправляйте». Перших дві фури відправилися на військовий госпіталь у Чернігові. Перших дві фури, яких не отримав ніхто. Є фото, є відео розвантаження на території, прекрасно видно, де це відбувалося, хто розвантажував".

Каже, звітів за відправлену ним гуманітарну допомогу не було і від обласної військової адміністрації.

"Відправляємо ще фури на Чернігів – фотозвітів немає, актів прийому-передачі ніхто не підписує взагалі. Я пояснюю, як будь-який волонтер, що мені треба звітувати перед людьми, перед європейцями, показувати, що я це не вкрав, що воно кудись іде. «Ром, у нас бомби падають, нам не до документів». Основні люди, які отримували, це Шемець Андрій, Дмитренко Олена Борисівна. Ну, і Костянтин Мегем отримував бронежилети".

Гуманітарна допомога волонтера Романа Коломійця. ФОТО: Роман Коломієць

Документи зібрані Романом Коломійцем. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як Роман Коломієць виїжджав з України

Торік у квітні Роман сам приїхав в Україну. Після того кілька разів їздив за кордон і назад, отримуючи на це дозвіл від ОВА. Його, як волонтера, заносили до системи "Шлях". Востаннє приїхав до України у червні цього року, з його слів, привіз три машини для військових. Але з того часу не може повернутися назад, бо дозвіл більше не діє.

"Даю запит на внесення мене в систему «Шлях», а мені кажуть: «Так у тебе минулого разу була прострочка велика, ми тебе не можемо випустити». Так, я не буду сперечатися, прострочка була, бо я жив на складі, я шукав машини, я шукав гуманітарку, я відправляв це сюди. Деякий час я відпочивав, і це так само правда, я так само людина".

Дозвіл на виїзд за кордон. ФОТО: Суспільне Чернігів

Авто, які привіз Роман Коломієць. ФОТО: Роман Коломієць

Роман стверджує: йому потрібен виїзд за кордон, щоб привезти допомогу для військових.

"Це два позашляховики, які стоять у мене вдома, вже куплені, оформлені, документи по них скинуті, це 20 генераторів для пацанів на «передок», це 200 пар взуття і 100 пар термобілизни. Це те, що вже є. Його просто треба забрати й привезти. Військова адміністрація ставить в таке положення, що мені треба придумувати, як викрутитися для того, щоб допомогти військовим".

"Вбачаю у цьому політику"

За словами голови облради Олени Дмитренко, Роман Коломієць дійсно неодноразово передавав гуманітарну допомогу. Каже: вони мали нормальні стосунки й раніше жодних претензій від нього не було.

"На початку бойових дій про яку звітність могла йти мова? Реально все було з коліс: з коліс приймалося, з коліс роздавалося. Це факт. Чому і звідки у Романа з’явилося незадоволення через два роки по суті, для мене дивина. Я розумію, що за цим стоїть не один Роман, я розумію, хто за цим стоїть. Вбачаю в цьому політику".

За словами радника начальника Чернігівської ОВА Андрія Подорвана, торік у грудні до них приїжджала тимчасова слідча комісія Верховної Ради. Вона в тому числі перевіряла, як вони працюють із системою "Шлях", в яку ОВА може вносити людей для ввезення гуманітарної допомоги з-за кордону.

"На той час, на грудень минулого року, із тих людей, яких Чернігівська ОВА вносила до системи «Шлях», виїхали й не повернулися в Україну 22 людей. У списку був і громадянин Роман Коломієць. Ми від тимчасової слідчої комісії, від правоохоронних органів отримали за цей час купу рекомендацій, листів, працівників викликали на допити, вони давали свідчення: як так – вони внесли людину в систему, а вона не повернулася".

Радник начальника Чернігівської ОВА Андрій Подорван. ФОТО: Суспільне Чернігів

Андрій Подорван каже: Роман провів за кордоном замість місяця – вісім. Саме через це порушення його не можуть занести до системи "Шлях". Вважає: волонтер підняв тему гуманітарної допомоги лише після того, як не отримав дозвіл на виїзд. Те, що він дійсно передавав допомогу, не заперечує.

"Всі організації, і міжнародні, і благодійні, розуміли, що в умовах, коли світла не було, стріляли… Я сам бачив: розвантажують вантажівку – снаряди зверху літають. В умовах відсутності світла, інтернету вони розуміли, що документів не може бути ніяких. Приїжджали автомобілі, одразу їх розвантажували місцеві волонтери розвозили по місту. І тоді й благодійним організаціям, і навіть міжнародним фондам, які сотнями років працюють у Європі, вони все це розуміли і їм було достатньо фотозвітів. Ми там відео записували, дякували, комусь просто коментар писали".

Що говорять у поліції

Андрій Подорван говорить: облік гуманітарної допомоги почався лише з квітня 2022-го. За словами волонтера, він звернувся із заявами до правоохоронців.

"До поліції Чернігівщини від Чернігівської обласної прокуратури надійшли матеріали кримінального провадження щодо можливого вчинення посадовими особами Чернігівської ОВА кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 201-2 Кримінального кодексу України", — каже речниця Нацполіції в області Наталія Слабеняк.

Речниця Нацполіції в області Наталія Слабеняк. ФОТО: Суспільне Чернігів

Також, за словами Наталії Слабеняк, до поліції звернулися з ОВА з проханням, цитуємо: "всебічно та об’єктивно розслідувати факти, викладені у зверненні заявника".

Новини України