“Закохую людей у перчик”: як на Вінниччині фермерка розвиває власний мікробізнес

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Вінниця

У село Клекотина, де народилася, Катерина повернулася у пандемію ковіду. До цього працювала вчителькою на Київщині. На батьківщині придбала будинок на березі річки й взялася вирощувати перці. Заснувала бренд, який тепер активно розвиває. Суспільному розповіла, що повномасштабна війна не стала на заваді.

У 2019 році ми вперше заклали плантацію. Почався коронавірус, криза велика на ринку. Ми лише почали. Наступний рік — посилення коронавірусу, ми продовжили цим займатися. І ось два роки повномасштабного вторгнення — продовжуємо займатися. Чотири роки роботи у кризу”, — розповіла Катерина Олійник.

Фото: Суспільне Вінниця

Нині на будівництво теплиці та розвиток власної справи фермерка виграла 25 тисяч євро. 20 000 євро — у конкурсі грантів “Курс на Незалежність 2.0”, ще 5 тисяч євро — у програмі підтримки жінок-підприємиць та стартапів в агропродовольчому секторі “Empowering Women in Agrifood” від EIT Food. Це ініціатива, яку реалізує європейський інститут інновацій і технологій. Катерина розповіла, що теплиця потрібна, бо у тій, що восени звела власними силами, через заморозки у листопаді перці померзли.

Чого у нас зараз тут усе змерзло? Бо немає опалення для зими й одна плівка. Того я зібрала раніше перець. І тут залишилися лише ті, що не дозріли до кінця. Плантація змерзла. І все — перчика немає, а люди хочуть. Того мені потрібна теплиця. Вона буде опалюватися. Це нам дозволить висадити раніше. У березні перець буде у ґрунті, будемо його опалювати, любити, оберігати, і він дасть на місяць раніше урожай. Посунемо початок родючості на початок серпня. І в результаті весь жовтень-листопад, можливо, грудень, хруматимемо перчик”.

Фото: Суспільне Вінниця

Нині фермерка перець і переробляє. Виготовляє з нього соуси: кислі, солодкі, гострі. А на питання, чому їй так до душі саме перці, відповіла, що закохана у цей овоч.

У нього неймовірний запах, як у манго, але це перець. Схожий запах на манго. Ще й гострий! Вирощуємо, продаємо, переробляємо перчик. Закохую у перчик людей, показую, що він може бути різних відтінків, смаків неймовірних, скільки потреб одночасно може задовольнити лише один перчик”, — розказала Катерина Олійник.

Фото: Суспільне Вінниця

Перці, які вирощує фермерка, схожі на ягоди або томати. Вони круглі, червоні, жовті, зелені. Смак, аромат і завдання мають різні. 50 соток землі засаджені перцем, який обробляє лише органікою. Вирощує сімнадцять різних сортів і гібридів. Зокрема, японські й нідерландські. Будуть і українські, але вже наступного сезону. Розвиваючи власний, хоч і мікробізнес, розповідає Катерина, вона розвиває українське село й економіку держави.

Будуючи фермерське господарство ось тут, у селі, я розвиваю українське село. Залишалася тут, даю робочі місця. Просто бути прикладом для інших — що ось так можна, не маючи нічого”.

Новини України