Брижинський підписав два розпорядження щодо програми КП «Теплокомуненерго» і зарплат вчителям

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський підписав два розпорядження щодо затвердження програми забезпечення діяльності КП "Теплокомуненерго", і щодо змін до бюджету. Як написав він на своїй сторінці у Facebook, це забезпечить тепло в домівках чернігівців і виплату заробітних плат вчителям. Рішення, які він затвердив своїми розпорядженнями, він назвав соціально важливими та такими, які є "невідкладними в умовах чинного воєнного стану".

Про це він повідомив після свого ж допису у Facebook, де сказав, що онлайн-сесія Чернігівської міськради, де 24 листопада ухвалювали рішення з цих же питань, була проведена в спосіб, що суперечить чинному законодавству і керівництво Чернігівської міськради свідомо ухвалило таке рішення.

Які рішення ухвалили на сесії 24 листопада?

На позачерговій сесії 24 листопада депутати виділили майже 27 мільйонів гривень на заробітні плати освітянам та 71 мільйон для забезпечення роботи й виплати зарплат комунальному підприємству "Теплокомуненерго".

Це була перша сесія Чернігівської міської ради, яку провели в режимі онлайн.

Тоді в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако пояснив, що сесію провели дистанційно, щоб зекономити час депутатів і швидше вирішити два технічні питання. Зміни ж до регламенту, які дозволили проведення сесій онлайн депутати ухвалили у червні 2023 року.

Олександр Ломако. ФОТО: Суспільне Чернігів

Після повідомлення Дмитра Брижинського про незаконність онлайн-сесії, Олександр Ломако повідомив, що за його інформацією, Брижинський заветує ухвалені на онлайн-сесії рішення.

"Хочу звернутися до призначеного зверху чиновника, який вирішив погратися в політику. Це рішення Чернігівської міської ради стосується усіх чернігівців, які цю раду обрали".

Чому проведення сесії назвали незаконним?

Депутатка міськради Марина Семененко онлайн-засідання назвала незаконним, посилаючись на норми законів.

Марина Семененко. ФОТО: Суспільне Чернігів"В законі про місцеве самоврядування сказано, що дистанційно можна збиратися лише у випадку надзвичайних ситуацій, такі як епідемії й, так далі або ліквідації цих надзвичайних ситуацій. У нас зараз немає надзвичайної ситуації, в законі про воєнний стан не сказано нічого, що депутати можуть збиратися онлайн, єдина підстава яка є, це регламент Чернігівської міської ради, який вони ухвалили зі змінами".

Олексій Кінебас. ФОТО: Суспільне Чернігів

Адвокат Олексій Кінебас питання законності проведення сесії назвав дискусійним:

"Оскільки зараз на цей момент карантин вже не діє, тому ми можемо говорити, що в принципі, що швидше за все такий порядок проведення сесії є незаконним. Але також є закон про місцеве самоврядування, який не встановлює заборону на проведення саме в такому режимі. Оскільки в законі передбачено, що порядок проведення сесії визначає регламент міської ради, очевидно на цю норму і спираються депутати коли зараз проводять сесію в такому режимі", — сказав Кінебас.

Новини України