У Мелітополі окупанти роблять бізнес на продажу «алкогольних» ліцензій

В Мелитополе оккупанты делают бизнес на продаже “алкогольных” лицензий

У Мелітополі окупанти продовжують незрозумілі економічні "маневри". Але незрозумілі вони тільки для місцевих жителів — мета рашистів якраз зрозуміла.

За папірцем у чергу ставай!

На ТОТ Запорізької області окупанти почали "прийом заяв від організацій" на отримання ліцензій російського зразка на роздрібний продаж алкогольної продукції.

Однак отримати таку ліцензію не так-то просто. Для цього потрібно підготувати солідний пакет документів, подати заяви, а також заплатити держмито.

Розмір останнього становить 65 тисяч рублів на рік. Що, погодьтеся, чимало.

Дивує також такий факт: у рашистів алкогольною визнається продукція з вмістом 0,5% етилового спирту. Однак отримувати ліцензію на виробництво і продаж пива та пивних напоїв не потрібно.

Можна тільки припустити, що під виглядом "пивних напоїв" можуть підсовувати мелітопольцям. Ніхто ж не забув трагедію з продукцією торгової марки "Містр сидр", яка в червні 2023 року відправила понад три десятки росіян на той світ.

Крім цього, ліцензії на виробництво і продаж алкоголю видаються тільки юридичним особам.

Чи варто говорити, що всі документи мають бути оформлені на російський "манер" — інакше вам не бачити не тільки ліцензії, а й, цілком імовірно, свободи.

"Криша" від рашистів

Треба сказати, що купівля цієї ліцензії — справа дуже ризикована. По-перше, у Мелітополі ось уже майже рік діє "сухий закон", що забороняє продавати алкоголь скрізь, крім питних закладів. Тож купуючи такий дорогий "папірець", підприємець ризикує залишитися біля розбитого корита.

Якщо, звісно, не обзаведеться собі "покровителями" в силових структурах. І не платитиме додатково ще й їм — за, так би мовити, "кришу".

Адже, якщо розібратися, весь цей майже рік дії "сухого закону" алкоголь у Мелітополі можна було купити без проблем. Однак просто так на цей ринок не зайдеш — доводилося обзаводитися потрібними знайомствами і регулярно заносити певні суми "кому треба".

Тому до дотримання законності вимога обзавестися ліцензією не має відношення.

Як нам бачиться, переслідує таке "нововведення" кілька цілей.

По-перше, підзаробити грошей на продажу ліцензій. Тому що в затвердженому бюджеті Росії на 2024 рік майже 40% витрат підуть на війну і силові структури. А це означає, що в "нові" регіони фінансових вливань буде значно менше.

По-друге, така ініціатива — ще один спосіб розправитися з неугодними конкурентами. Або тими, хто, купивши ліцензію, раптом подумав, що він може обійтися і без "господарів" у силових структурах Мелітополя. "Друзям — усе, ворогам — закон", — так, здається, казав Муссоліні.

І по-третє, однією з цілей, як нам здається, стане "видавлювання" власне мелітопольського бізнесу на користь російських торгових мереж.

Наприклад, тієї ж "Мери", яка частенько не гребує "штовхнути" своїм покупцям відверто "палений" і небезпечний для здоров'я товар. Але вибору в них уже може не бути.

Джерело

Новини України