На Вінниччині відкрили меморіальну дошку фольклористці Зої Чорній

За інформацією: Суспільне Вінниця.

На Вінниччині відкрили меморіальну дошку фольклористці Зої Чорній. Фото: Суспільне

У селі Стіна, що на Вінниччині, відкрили меморіальну дошку фольклористці Зої Чорній. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

Фото: Вікторія Вербовецька

На відкриття прийшло близько пів сотні людей. Серед них — учасниці її колективу "Русава", односельчани, родина та новий колектив "Русавочка", який продовжує співати її пісні.

Фото: Вікторія Вербовецька

Зоя Чорна

Фото: Вікіпедія

У 1970 році привезла Зоя Зосимівна на огляд художньої самодіяльності шкільний дівочий ансамбль у Томашпіль. Народні пісні, особливо веснянки у виконанні дівчаток,  сподобалися журі, у складі якого був представник з області. Він запропонував на наступний день  привезти ансамбль із старших жінок. Повагавшись, взялася до справи: організувала перший колектив, до якого увійшли мама Антоніна Фоківна, тітки Клевда і Марія, а ще ланкова Ганна Рябошапка і з ланки – Ганна Гончар,  доярки – Ліда Гончаренко, Ніна Чорна  і Ганна Пентюк, працівник культури Любов Кельбас, буряківниця Зінаїда Пінчук. Назвали колектив «Русава», на честь річечки, що змійкою протікає через рідне село, підібрали  пісні і з того часу почалася історія ансамблю, якому вже 52 роки.   У 1978 році фольклорному колективу присвоєно  звання народного, а шляхи його пролягли до різних куточків України і за її межі. За її сприяння в 2000 році в с. Стіна проведено науково – дослідницьку фольклорно-етнографічну експедицію, в результаті якої видано книгу «Одвічна Русава». Ім’я Зої Зосимівни Чорної занесено до «Золотої книги України».

У листопаді 2019 року фольклористка померла у віці 87 років.

Новини України