«Досі відчуваю те дитяче м’ясо. Страшно, а тоді хотілося їсти»: спогади очевидиці Голодомору 1932-33 років на Вінниччині

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Очевидиця Голодомору 1932-1933 років Катерина Лисюк. Фото: Суспільне Вінниця

Було й таке, що в їхньої багатодітної сім’ї відбирали останнє. Навіть, зварене пшоно.

"Позабирали. В трьох приходили, переривали. Кругом хати шукали. В печі. Мати кашу зварила, геть усе забрали", — розповіла жінка.

Фото: Суспільне Вінниця

Нині Катерина Лисюк мешкає у Козятинській громаді. За дослідженнями місцевих краєзнавців під час Голодомору 1932-33 років тут загинуло 4 740 жителів. Фіксували числені факти трупоїдства та людоїдства.

“В Козятині був випадок, що торгували холодцем. Одного разу з'явилася міліція, ходили біля вітряка. Люди які продавали цей холодець, де кістки ховали в ямі… з людей”, директорка музею історії міста Козятин Лілія Макаревич.

Фото: Суспільне Вінниця

Крім того, в обласному архіві збереглись документи з грифом “таємно”, які підтверджують смерть від голоду та факти, коли батьки вбивали власних дітей задля їжі, розповів історик Павло Кравченко.

“Село Сосонка під Вінницею. В цих документах зафіксовані причини смерті 1932 року. В одному зафіксовано смерть від голоду. Це було заборонено писати. А в другій написано міліцією, що батько зарізав і з’їв свого сина", — розповів історик.

Фото документу з обласного архіву. Фото: Суспільне Вінниця

Голодомор 1932-1933 го років був геноцидом, у першу чергу, сільського населення за непокору. Тому, передували тисячі селянських повстань. Проти комуністичної влади. У той час як в містах роздавали пайки, у селян відбирали останній хліб, зерно. Виїхати із села тоді було практично неможливо, розповіла директорка музею історії міста Козятин Лілія Макаревич.

“Селянам видавали спеціальні довідки замість паспортів. Міське населення мало нормальні, картонні. Сільські інші отримували. В період Голодомору селянам такі просто не видавали", — розповіла Лілія Макаревич.

Під час Голодомору на Вінниччині загинуло в рази більше людей, ніж під час 2-ї світової, зазначив історик Кравченко.

"На Вінниччині під час Другої світової війни, загинули 205 тисяч осіб. За півтора року Голодомору від середини 1932 року до 1933 року, за скромними даними, загинули понад 531 тисяча людей в межах нинішньої Вінницької області. Тодішня область нараховувала понад 4,5 мільйона, загинули 999 тис. Майже кожен четвертий", — пояснив історик.

Фото: Суспільне Вінниця

Наразі 32 країни світу визнали Голодомор 1932-1933 років Геноцидом українського народу.

Новини України