Мало народжують: у Мені на Чернігівщині закрили пологове відділення

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

На сесії Менської міської ради 22 листопада ухвалили рішення закрити пологове відділення у міській лікарні. Про це Суспільному розповів гендиректор медзакладу Григорій Разнован. Через недостатню кількість пологів НСЗУ не надала фінансування пакету послуг на пологи. Із необхідних 150 пологів на рік, за 10 місяців 2023 року в лікарні їх було 45. Більше читайте у матеріалі.

Яка ситуація з народжуваністю у Менській міській лікарні

У 2021 році у медзакладі народила 141 жінка, це не відповідало вимогам НСЗУ. Згідно з постановою Кабміну лікарня може отримати фінансування пакету послуг на пологи при умові, якщо у медзакладі народить 150 жінок. У 2022 році загальна кількість пологів за рік сягнула 153, але відповідного фінансування від НСЗУ так і не отримали, каже гендиректор медзакладу.

"НСЗУ показники взяла за липень, серпень, вересень. І там повинно було бути за цей квартал 38 пологів. І нам не вистачило, у нас було 35. І з нами на 2023 рік вже знову не заключили договір. За 10 місяців 2023 року в лікарні було 45 пологів. За кожні пологи лікарня отримувала з бюджету меншу суму, як за терапевтичним пакетом", — розповів Григорій Разнован.

Григорій Разнован. ФОТО: Суспільне Чернігів

Для того, щоб збільшити кількість пологів у лікарні, у 2022 році жінкам з інших громад, які народжували в Менській міській лікарні виплачували гроші, каже гендиректор.

"У 2022 році у нас діяла міська програма для того, щоб залучити максимальну кількість вагітних, щоб народжували у нас. Жінкам з інших громад, які народили у нас, виплачували дві тисячі гривень від нашої громади".

Яка була народжуваність у Менській міській лікарні у 2022 році дивіться у сюжеті:

Чи надаватимуть гінекологічні послуги у медзакладі

Наразі на обліку у Менській міській лікарні перебуває 44 вагітні. Тут продовжуватимуть надавати гінекологічні послуги. У лікарні фунціонуватиме жіноча консультація.

"У нас є такий пакет, як ведення вагітності в амбулаторних умовах. Тобто, можуть спостерігатися вагітні жінки нашої громади, інших громад. Стати на облік саме у нас, проблем немає. І надаватиметься стаціонарна допомоги з гінекологічними захворюваннями жінкам також в нашій лікарні. Ми залишаємо 10 гінекологічних ліжок. Жінки нашої громади, якщо викликають швидку на пологи, їх доставляють в Корюківку", — сказав гендиректор.

Кабінет у пологовому відділенні Менської міської лікарні. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чи звільнять працівників пологового відділення

Офіційно пологове відділення перестане працювати з 1 лютого. Лікарів, акушерок чи медичних сестер не звільнятимуть, їх працевлаштують на вільні вакансії, сказав Григорій Разнован.

"Ми далі повинні дотриматися вимог трудового законодавства. Тобто, попередити медичний персонал про те, що відділення закривається. Ну а далі прийняти міри для того, щоб працевлаштувати максимально всіх лікарів, акушерок і медсестер".

Сюжет про пологове відділення у Менській міській лікарні знятий у 2021 році:

Новини України