Доплатити половину вартості квартири або її перепродадуть: на Масанах у Чернігові інвестори не можуть отримати житло

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Сайт забудовника «ЕКО Комфорт Груп». ФОТО: Суспільне Чернігів"Після початку повномасштабного наступу ми отримали листи з пропозицією доплатити 5% від суми внеску. Я приїхав до них офіс і зробив їм таку пропозицію: ви добудуйте, і ми вам заплатимо цих 5%. Зразу пішли ще погрози, дзвінки, що якщо ви не заплатите, ви будете виключені з кооперативу, а ваші квартири будуть продані", — розповів інвестор.

Інвестор Павло Сиротенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Доплачувати до завершення будівництва відмовились щонайменше семеро вкладників. З часом, говорить Павло Сиротенко, забудовник збільшив для них суму доплати. Так, ціна квадратного метра у квартирі Павла зросла з початкових 13 до 20 тисяч гривень. Чоловік має доплатити половину тієї суми, яку вже сплатив.

"Заплачено було мною 811 750 грн – це було 100% всіх внесків: цільовий, пайовий і вступний внесок. Ще хочуть, щоб я доплатив 390 750 гривень".

Документ щодо порядку сплати внесків. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Хочу попередити потенційних покупців цих квартир, що з вами будуть укладені незаконні договори. Ми будемо оскаржувати їх у суді", каже інвестор.

Микола Смалюга також інвестував у квартиру, він каже:

"Вони не те що просили, вони поставили умову: до такого-то числа сплатити 5%. Але я втратив роботу, воєнні ж дії в державі ідуть. Я не мав змоги заплатити. Потім вони уже 15% згодом, а потім 200 тисяч. От зараз я звертався до них, — 200 тисяч треба доплатити при тому стані, що моя квартира 361 тисячу коштує".

Інвестор Микола Смалюга. ФОТО: Суспільне Чернігів

Лист про виключення з кооперативу. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як пояснює ситуацію ТОВ "Еко Комфорт Груп"

В жовтні усім вкладникам, які не доплатили за квартири, прийшов лист. У ньому йшлося, що забудовник розпочинає процедуру виключення їх з кооперативу. Щойно знайдуть нових покупців, їм повернуть гроші. Керівництво компанії-забудовника "Еко Комфорт Груп" ситуацію пояснює здорожчанням вартості будівництва.

"Коли ми відновили будівництво у 2022 році в травні, то була тільки у нас коробка, вмонтовані вікна, монтаж був вікон. Ну і все. Ціна для завершення будівництва з минулим роком і з цим здорожчала десь у два рази. Якщо, наприклад, беремо газопостачання – минулого року ціна була один мільйон в цьому році – п'ять мільйонів", каже директор "Еко Комфорт Груп" Вадим Сендецький.

Директор «Еко Комфорт Груп» Вадим Сендецький. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами Сендецького, досі вкладників з кооперативу не виключили.

"Будинок в цьому місяці плануємо вже здавати, а в наступному – здати в експлуатацію. Якщо не буде доплат при введенні в експлуатацію, то будуть розриватися договори з ними, вони отримували повідомлення. Квартири будуть виставлятися на продаж. Їм будуть повертатися кошти".

Інвестори не можуть отримати квартири. ФОТО: Суспільне Чернігів

Керівник місцевої агенції нерухомості "Новалад" Олег Музика називає проблему системною. З його слів, кінець 2022 року, майже всі забудовники, які працюють з грошима інвесторів, почали підіймати ціни на раніше продані, але не добудовані квартири. Це пов’язано зі здорожчанням будівельних матеріалів та порушеною логістикою.

"Я, зі своєї сторони, буду рекомендувати людям все ж таки сідати і рахувати, як вийти з ситуації. Порахувати квадратний метр на сьогодні, порахувати, скільки він вклав, яку різницю треба додавати. І що він втратить, якщо відмовиться, бо забудовнику простіше повернути гроші. 15% — це точно варто, бо квадратний метр вже ніколи не буде коштувати як до війни".

Керівник місцевої агенції нерухомості «Новалад» Олег Музика. ФОТО: Суспільне Чернігів

Думка адвоката

Найбільш поширеним способом оформлення інвестиції у будівництво у Чернігові на думку адвоката Олексія Кінебаса є підписання попередніх договорів. Часто такі договори не завірені нотаріально, а отже є нікчемними. В такому випадку, говорить Олексій, інвестори лишаються незахищеними.

"Тобто, змусити по цьому договору щось роботи забудовника – майже нереально", — каже адвокат.

Адвокат Олексій Кінебас. ФОТО: Суспільне Чернігів

У випадку ж з "Європейським двором-2" інвесторів включали до обслуговуючого кооперативу як асоційованих членів. На думку Олексія Кінебаса, вони мають більше шансів у суді.

"У такому випадку певна перспектива судова в людини є. Тут уже можна змушувати кооператив за ті кошти, які були сплачені, добудувати. Посилаються на загальну норму, що голова кооперативу має право змінювати розмір внесків. Ну має право, так. Але ж є договір з особою, в якому чітко вказано, що за цю квартиру, цієї площі, в такому місці, сплатив цей внесок у 100%, отже він може розраховувати на те, що йому це житло буде передано".

Новини України