Табір для полонених на Вінниччині: у Мін’юсті розповіли нюанси створення та коли завезуть перших в’язнів

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька, фото: УНІАН/Міністерство юстиції

На Вінниччині могилів-подільську колонію перетворюють на табір для російських військовополонених. На облаштування установи Кабмін виділив 3,2 мільйона гривень. Що буде із нинішніми в'язнями та про нюанси такого переформатування Суспільне запитало заступницю міністра юстиції України Олену Висоцьку.

Міжнародне гуманітарне право встановлює вищі норми до тримання полонених.

"Потреба нового табору виникла у зв'язку з тим, що кількість військовополонених росіян збільшується. Не проводяться, на жаль, обміни — російська сторона їх блокує, або відкладає. Ми, як країна, яка виконує всі Женевські конвенції та дотримується прав людини, зобов'язані створювати належні умови для тримання полонених. Саме для цього одна із наших колоній незабаром буде повноцінним табором для тримання російських військових, — пояснює Олена Висоцька.

Міжнародне гуманітарне право встановлює вищі норми до тримання полонених. А саме такі самі чи схожі, в яких перебувають військові нашої країни. Тому ми маємо привезти у відповідність до таких норм дану установу. Це всі побутові речі, належні площі, тепло, вода, світло їжа, медичне обслуговування, навчений персонал. Тобто, це не просто приміщення для утримання".

Табір для військовополонених на Львівщині/Мін’юст

За її словами, виділені Кабміном кошти, підуть на проєктно-кошторисну документацію та побутове обладнання, яке можна придбати без спеціальних дозволів. До прикладу, великогабаритна техніка для кухні, прання, сушіння білизни.

"Ремонтні роботи без проєктно-кошторисної документації не можемо проводити. Уже наступного року стане зрозуміло, скільки коштує ремонт і повноцінне обладнання цих приміщень. Будемо повторно звертатися до уряду, щоб додатково були виділені з резервного фонду кошти, — сказала заступниця міністра.

Необхідно приблизно 30 мільйонів гривень. Але це попередні розрахунки. Вони будуть перенесені на наступний рік. І, звісно, розраховуємо на допомогу донорів. Сума буде зменшуватися, якщо речі, постіль тощо, будуть надані неурядовими організаціями".

Найближчі тижні можна прогнозувати перших військовополонених у таборі на Вінниччині

Кількість військовополонених в колонії залежить від того, як швидко будуть облаштовані усі наявні площі.

"Відповідно до цього буде розрахована кількість військовополонених, яку зможемо утримувати. Зараз не можу сказати точно цифру. Вона коливатиметься від 300-400 осіб, — розповіла Олена Висоцька. — На жаль немає часу, щоб повноцінно підготувати табір, і лише потім ввозити військовополонених. Усі ці роботи проводять паралельно. Найближчі тижні можна прогнозувати уже перших військовополонених".

Табір для військовополонених на Львівщині/Мін’юст

Наразі йде навчання персоналу табору для того, щоб кожен розумів відповідальність та знав норми Женевської конвенції, які регламентують порядок поводження з військовополоненими.

Засуджених, які перебували у колонії, розподілили в інші виправні установи, де вони продовжать відбувати покарання.

"Останні два тижні займалися їхнім переведенням: юридично та конвоюванням. Площа для того, щоб організовувався табір, уже звільняється", — зазначила Висоцька.

По-іншому, ніж виконувати Женевські конвенції, вплинути на Росію не можливо

Вона також пояснила, що утримання російських військовополонених, впливає на репутацію України у світі.

"Україну постійно відвідують місії міжнародних організацій, мандатом яких є перевірка, надання зауважень і рекомендацій до роботи з полоненими. Це може вплинути на репутацію нашої країни у світі. Це важливе політичне питання. Ми ретельно стежимо за тим, щоб не допустити негативних звітів про цю роботу, або недопрацювань з умовами утримання, — говорить Олена Висоцька.

Нормальні умови також сприяють тому, що наші військові, які потрапляють у полон, мають утримуватися належним чином. По-іншому, ніж виконувати Женевські конвенції, вплинути на Росію, на жаль, не можливо. І звісно це агентська така мережа. Кожен полонений, який повертається в Росію, додому розказує рідним, що його не катували в Українському полоні, що були нормальні умови, медична допомога та харчування".

Це друга колонія в Україні, яку реорганізують у табір для військовополонених росіян. Перший такий зробили на базі Миколаївської виправної колонії № 50 на Львівщині.

Новини України