Безконтрольне ввезення свиней та годування їх «зі столу» – основні причини спалахів АЧС на Кіровоградщині

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Свиня. Фото ілюстративне: unsplash

М’ясо й сало, придбане в місцях стихійної торгівлі збільшує ризик занесення збудника африканської чуми свиней у господарства. У Держпродспоживслужбі Кіровоградської області проаналізували зафіксовані в регіоні спалахи захворювання.

Речниця Держпродспоживслужби в області Наталія Шевченко розповіла Суспільному, що 2023 року зафіксували чотири випадки захворювання свиней у Кропивницькому районі, два – в Олександрійському. Торік, за її інформацією, був один спалах – у Кропивницькому районі.

"Проаналізувавши останні зафіксовані випадки африканської чуми свиней в області, можна виокремити основні причини поширення вірусу африканської чуми свиней та захворювання тварин".

Перша причина – це безконтрольне переміщення тварин та недотримання власниками заходів біологічної безпеки при їх утриманні.

"Зокрема один зі спалахів стався серед свиней, яких ввезли на територію Кіровоградщини з господарства у сусідній області без жодних ветеринарних документів. З’ясували, що житель області придбав тримісячних свиней онлайн. Тварини, ймовірно, вже були інфіковані. Ветеринарними висновками щодо стану здоров’я свиней чоловік не поцікавився".

Інша розповсюджена причина спалахів – це годування свиней залишками їжі зі столу.

"Якщо цього не можна уникнути, їжу необхідно прокип’ятити впродовж 20 хвилин перед тим, як згодовувати свиням. Крім того, корми для свиней також треба проварювати".

Не всі повідомляють ветеринарних спеціалістів, коли помічають симптоми захворювання у свиней, сказала речниця. Тому існує ризик спроб продати інфіковане м’ясо чи сало.

"Африканська чума не загрожує людям, однак споживання такої продукції може призвести до зараження іншими інфекційними хворобами, що передаються від тварин до людей через продукти. Також можуть заразитися тварини, яких утримують ті, хто купує харчі в місцях стихійної торгівлі".

Що відомо про африканську чуму свиней

  • Це інфекційне вірусне захворювання свійських та диких свиней;
  • Не загрожує людям, хворіють лише свині;
  • Смертність свиней може сягати 100%;
  • Вилікувати неможливо – вакцини та ліків немає, тому єдиний метод боротьби із захворюванням – умертвляти й спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу;
  • У разі спалаху захворювання усе поголів’я свиней у радіусі трьох кілометрів перебуває під загрозою знищення;
  • Ознаки захворювання проявляються у свиней через 10-12 діб після зараження;
  • Вірус хвороби може зберігатися у трупах свиней до 2,5 місяців, у замороженому до мінус 20 градусів м’ясі – до трьох років, у копченій ковбасі та м’ясопродуктах – до пів року, у солонині, зокрема салі – до року, у гної та ґрунті – до трьох місяців.
Новини України