Сержанти бригади «Червона Калина» розповіли про роль лідера під час бойових дій

Сержанти у Національні гвардії є лідерами і прикладами для наших воїнів, адже вони командири першої ланки, які комунікують з офіцерами і відповідають за успішність виконання завдання, збереження життя та здоров’я військових

Сержанти бригади «Червона Калина» розповіли про роль лідера під час бойових дій

Сьогодні, 18 листопада в Україні відзначається День сержанта. В цю дату вшановують відданість, професіоналізм і мужність усіх сержантів Cил оборони України, які захищають та звільняють нашу землю, розповідають на сторінці Національної гвардії України.

Максим –  командир взводу розвідки спеціального призначення бригади «Червона Калина». Чоловік має значний досвід служби та участі в бойових діях. На посаді сержанта він прослужив п’ять років: від молодшого сержанта до головного сержанта роти. Для отримання звання проходив спеціальні курси.

«Ці курси дали мені дуже багато нових знань і знайомств. Велика увага приділялась озброєнню, адже командир відділення має знати характеристики та принципи роботи усієї зброї, що використовується. Від пістолета – до БТР. Люди приходили вмотивовані та з досвідом. Вони вже довго прослужили та розуміли, чого їм не вистачає. Я зрозумів, як працювати, керувати, як навчити та заохотити особовий склад розвиватись», – каже Максим.

Військовий вважає, що солдат має знати дуже багато для того, щоб бути ефективним. Одночасно сержант «має вміти у декілька разів більше» та «постійно працювати над розвитком бійців». Необхідно вміло комунікувати з особовим складом, із командирами взводу й офіцерами, які керують ротою. Максим згадує, що отримуючи нові звання, він постійно навчався, знайомився з новими методами та навичками роботи сержантів.

Щоб стати сержантом, розповідає Максим, необхідно користуватись авторитетом серед побратимів, бути психологічно стійким, прагнути цього. Бойові дії після повномасштабного вторгнення показали, наскільки вагомою є роль сержантів у підрозділах. Сержант має швидко приймати рішення, адже «потреби особового складу стоять вище за власні».

«Перед бойовим завданням сержанту необхідно все перевірити, все передивитись, а не дивуватись потім, чому солдат міг не взяти достатньо БК або чогось іншого. Пересвідчитись, що особовий склад тепло одягнений, чи є у нього зброя, вода, їжа та боєприпаси. Чи є паливо у машині, достатня кількість місць для солдатів», – пояснює Максим.

Військовий підкреслює, що про людей у підрозділі необхідно піклуватися, цікавитись їхніми проблемами, шукати слабкі та сильні сторони кожного бійця. Максим розповідає, що «під час бойових дій сержант побачить та зрозуміє, наскільки вірно виконав свою роботу».

Молодший сержант бригади «Червона Калина» Руслан вступив до лав Національної гвардії восени цього року. Сьогодні він обіймає посаду штаб-сержанта секції логістики. Родом із Бердичева на Житомирщині. Чоловік має декілька вищих освіт, а до війни працював у органах місцевого самоврядування у рідному місті. В 2014 році воював на Донецькому напрямку під час проведення АТО, але згодом повернувся до вирішення проблем рідного міста.

«Потрапити до війська я намагався ще в 2022 році, але мене тоді не відпустили. Звання молодшого сержанта я отримав недавно вже після вступу в бригаду «Червона Калина». Я йшов служити солдатом, але не боюсь брати на себе відповідальність, тому нову посаду сприйняв позитивно. В цивільному житті я відповідав за забезпечення міста, тому з логістикою батальйону зможу справитись», – розповідає Руслан.

Під час бойових дій на Запорізькому напрямку його роботу помітило командування. Боєць бригади показав, що готовий докладати зусилля для навчання та персонального й колективного розвитку. Чоловік підкреслює вагому роль сержанта в НГУ, важливість його професійних і людських якостей для успішного виконання будь-якого завдання підрозділу.

«Я вважаю, що велика увага має приділятися підготовці сержанта. Це має бути фахова людина, яка забезпечить виконання завдань командування тими засобами, які знайомі солдатам. Ти маєш знайти золоту середину між тим, щоб бути командиром і другом для бійців. У чомусь навіть психологом – адже ситуації і люди бувають різними. Головне – успішне виконання завдання та збереження життів», – каже Руслан.

У Національні гвардії кажуть, що повномасштабне вторгнення показало наскільки важливою та незамінною є робота сержантів. Їхня професійність і відповідальність – ключова складова успішних операцій зі знищення російських окупантів.

«У Силах оборони України служить чимало професійних, мужніх і сумлінних сержантів, що обов’язково стане передумовою нашої майбутньої перемоги», -йдеться у повідомленні.

Вінниця.info, фото – Національна гвардія України

Джерело

Новини України