Психосоціальна допомога для ВПО у Полтаві: як це робить переселенка Наталія Діда

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Наталія Діда 2014-го року разом з родиною переїхала до Полтави з Луганська. Там мала досвід допомоги людям з інвалідністю. І подібну ініціативу зреалізувала на Полтавщині. Як арт-терапевтка працює з дорослими і дітьми-ВПО, а також з родинами, які постраждали від військових дій.

Про це в ефірі Українського радіо «Полтава» розповіла бібліотекарка та громадська діячка Наталія Діда.

Я очолюю обласне відділення міжнародної громадської організації «Світ України», що, власне, і займається підтримкою таких категорій населення. Ми моніторимо потреби таких людей на місцях і передаємо ці дані до центрального відділення. Також надаємо інформаційну підтримку.

Серед інших напрямків – онлайн школа як для дітей та молоді з усієї України, так і для тих, хто переїхав у зв’язку з війною за кордон. З ними Наталія Діда проводить арт-терапевтичні сесії. Різноманітні проєкти діють і для дорослих. Це, зокрема, вебінари і навчання.

Я сама як переселенка знаю, наскільки важлива допомога для того, щоб адаптуватися на новому місці. Тому свого часу пройшла кілька навчань з арт-терапії і допомагаю таким же, як і я колись – внутрішньо переміщеним особам. Це дуже ефективно. У перші місяці повномасштабної війни я була просто на розхват.

Ще 2015 року разом з однодумцями Наталія Діда створили при полтавській обласній універсальній бібліотеці гурток з малювання. А потім зрозуміли, що цього замало. Так і з’явилася школа корисного дозвілля «Вулик».

У нас багато різних активностей. Для дорослих працює лялькова майстерня. Нині розробляємо проєкт зі знайомства з різними видами народного мистецтва. Для дітей є ігровий простір, зокрема, для руханок, творчий простір, і навіть працює шкільний клас, де готуємо дошкільнят з числа ВПО до школи.

Відвідати «Вулик» можуть як полтавці, так і внутрішньо переміщені особи. Для цього потрібно зареєструватися у відповідній групі, що є у соціальних мережах, де анонсують заходи на найближчий тиждень.

У нас завжди весело, гамірно, і всі працюють на позитив, як у справжньому вулику. Розташовані ми за адресою: місто Полтава, вулиця Небесної Сотні 17, кімната 312.

Більше слухайте в ефірі Українського радіо «Полтава» за посиланням.

Новини України