У Прилуках виділили 4,2 мільйона гривень на придбання спецавтомобіля для військових

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

4 мільйони 200 тисяч гривень на придбання спецавтомобіля для одного із підрозділів ЗСУ виділили депутати Прилуцької міської ради під час 47 (позачергової) сесії, яка відбулася 17 листопада. На сесію прийшли 19 із 34 депутатів. Це вісім депутатів із фракції "Батьківщина", фракція "Сила і честь" у повному складі, троє від "За майбутнє", двоє зі "Слуг народу", двоє з "Європейської солідарності" та Валентина Трохименко з "Рідного дому" — шість з дев’яти фракцій та депутатських груп у міській раді.

Розглядали одне питання: щодо придбання спецавтомобіля – вантажівки Renault для одного із підрозділів ЗСУ. Зі слів міської голови Ольги Попенко, запит на це надійшов від прилучанина, який є військовослужбовцем ЗСУ.

"Це командир, наш прилучанин, командир військової частини. Всі документи є", — сказала міська голова.

Сесія у Прилуках. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як пояснила начальниця фінансового управління Олена Ворона, гроші виділили в рамках вже затвердженої програми підтримки ЗСУ, яка передбачає у бюджеті 27 мільйонів гривень. Сесію ж зібрали, бо попередньо це рішення не підтримали на раді голів фракцій.

"У програмі була прописана процедура, яка дозволяє фінуправлінню провести фінансування, так, як це трансферт. Повинен бути обов’язково протокол погодження голів депутатських фракцій. На останньому засіданні голови фракцій не підтримали це, тому це питання було винесено на розгляд депутатів міської ради".

Олена Ворона. ФОТО: Суспільне Чернігів

Серед тих, хто не підтримав виділення коштів на спецавтомобіль під час ради голів був Артем Рожко – голова фракції "Рідний дім". З його слів, дещо раніше міська рада отримала запит на виділення 10 мільйонів для "Азову". Його не змогли погодити через відсутність повного пакета документів.

"Прикриваючись тим, що «Азов» не надав до позавчорашнього дня погодження від вищого керівництва, вони сказали, що давайте ми звідси заберемо 4,2 мільйона і передамо на цю військову частину. На що я був обурений і сказав, що так не можна, що ми хлопцям вселили надію і тут з’являється військова частина, яка, мабуть, більш пріоритетна, ніж полк «Азов»", — сказав Рожко.

Артем Рожко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як розповіла Олена Ворона, програма підтримки ЗСУ передбачає із бюджету 27 мільйонів гривень. Крім вже згаданої суми на потреби ЗСУ також перерахували 7 мільйонів 250 тисяч.

Щодо програми підтримки ТрО, то із 25 мільйонів гривень, зі слів посадовиці, фактично використані 7 мільйонів 700 тисяч та запущено тендерні закупівлі.

"Вчора завершилися тендерні процедури на придбання транспортних засобів на 8 мільйонів 400 тисяч, на оптичне обладнання – 3 мільйони 800 тисяч. Планується запустити тендер на комп’ютери, що вони просять", — сказала Олена Ворона.

Також на сесії з голосу внесли зміни в програму підтримки ЗСУ, зокрема в частині процедури перерахування коштів. Так, за рішенням присутніх депутатів, протокол погодження будуть робити не голови фракцій, а профільна комісія.

Новини України