Жителі Кіровоградщини у бібліотеках хочуть бачити більше книг української мовою

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Фото: Суспільне Кропивницький

За результатами дослідження, яке відбулося у жовтні 2023 року у Кіровоградській області, 43% людей вважають, що в книгозбірнях бракує книг українською мовою. Дослідження "Мова (не) на часі?" — це проєкт дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ U-Report разом з Департаментом культури та туризму Кіровоградської ОВА. Його влаштували для того, щоб визначити мовну ситуацію в регіоні.

Як задовольнять потребу читачів та як змінилася діяльність книгозбірні в умовах воєнного стану в етері Українського Радіо Кропивницького розповіла головна бібліотекарка відділу комплектування і зберігання фонду обласної бібліотеки для юнацтва імені Євгена Маланюка Тетяна Петренко.

За її словами, з початком повномасштабного вторгнення були зупинені державні програми поповнення фондів бібліотек та не виділялися гроші на передплату.

"Через нестачу грошей дуже важко поповнювати фонди сучасною літературою, щоб вона відповідала сьогоднішнім запитам користувачів. З початком війни люди хочуть бачити більше книг української мовою. Ми почали шукати альтернативні джерела поповнення фондів".

Розповіла, дарунки книг — це нині основне джерело поповнення фондів. Щороку у бібліотеці проводять акцію "Подаруй бібліотеці українську книгу". Влаштовують презентації нових книг та їх авторів. Звертаються до меценатів, громадських організацій, благодійних фондів.

За 10 місяців 2023 року фонди бібліотеки поповнилися на майже чотириста книг, з них 90% україномовні видання, 10% — іноземні мови. Це подарунки від користувачів бібліотеки.

Нині у бібліотеці чекають літературу польських письменників перекладену на українську мову.

"Якщо серед наших читачів така література буде мати попит, наступного року будемо отримувати перекладені книги з Німеччини, Австрії та інших країн".

З 2014 року російські періодичні видання бібліотека не оплачує.

За словами бібліотекарки, з початку повномасштабної війни з фондів бібліотек поступово вилучають книжки російською мовою, видані у Росії та Радянському Союзі. Також вилучають книжки тих авторів, які підтримали російську агресію та геноцид України.

Бібліотекарка, сподівається що після війни з'являться грантові програми на поповнення бібліотечних фондів україномовними виданнями.

Новини України