Михайло Бакуненко: «За базовими економічними показниками Україна – одна із найпривабливіших країн Європи»

Михайло Бакуненко: «За базовими економічними показниками Україна – одна із найпривабливіших країн Європи»

Навіть під час війни Україна продовжує бути перспективною для інвестицій, вважає підприємець, міжнародний портфельний інвестор в інфраструктурні та сировинні проєкти Михайло Бакуненко.

Так, низка компаній із промислової та будівельної галузі вже розпочала реалізацію масштабних комерційних проєктів на території країни. З іншого боку, великі міжнародні фінансові організації розробляють програми гарантії інвестицій і страхування воєнно-політичних ризиків при інвестуванні в Україну. Деякі з них, такі як ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку), MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency – багатостороннє агентство з гарантування інвестицій, входить до групи Світового банку), американська Фінансова корпорація з розвитку (DFC), USAID та інші вже заявили про готовність страхувати такі інвестиції.

Також, на думку Михайла Бакуненко, Україна довела, що здатна бути надійним діловим партнером навіть під час війни. Як приклад, країни ЄС і США продовжують замовляти IT-послуги у компаній України. Якщо порівнювати з довоєнним 2021-м, то в деяких кварталах можна спостерігати зростання обсягу IT-експорту в грошовому вираженні.

Україна продовжує експортувати агро та металургійну продукцію до країн ЄС та Азії. Наші основні торгові партнери зараз – це Польща, Румунія, Китай, Туреччина та Німеччина. За 8 місяців 2023 року обсяг експорту з України склав близько $24,5 млрд, а це вже понад 85% того, що було роком раніше.

«Ми все одно залишаємося найбільшою країною Європи, одним із головних у світі постачальників агропродукції та розвиненою гірничодобувною промисловістю. Цього ніхто не забере, ніяка російська агресія. Наша економіка швидко відновилася після пандемії Covid. Випускники наших ВНЗ – одні з найкращих програмістів у світі. Ринок житла залишається одним із найбільш потенційно привабливих – порівняно низька вартість, високий потенціал, великий попит на якісне житло. Поклади корисних копалин, розгалужена мережа автомобільних доріг, яка тільки почала набувати нормального вигляду незадовго перед повномасштабним вторгненням. За базовими економічними показниками ми залишаємося однією з найпривабливіших країн у світі», – резюмує Михайло Бакуненко.

Джерело

Новини України