Обкладинка-прогноз від The ​​Economist: чому Зеленський і Путін повернулися обличчям один до одного

Обкладинка-прогноз від The ​​Economist: чому Зеленський і Путін повернулися обличчям один до одного

Фото: instagram.com/theeconomist

Вже багато років британський журнал The Economist традиційно виходить у грудні з обкладинкою-ребусом. За неофіційною версією, картинка – ні більше ні менше – економічне та політичне пророцтво на наступний рік. Оскільки видання належить клану Ротшильдів, які вважаються «головними ляльководами» подій у світі, пильна увага до обкладинок журналу забезпечена.

Цього року The Economist зі своїм таємничим колажем вийшов майже на місяць раніше. Мабуть, авторам дуже хотілося поділитися трендами наступного року.

Вибори в центрі

У центрі колажу – урна, яка може символізувати як вибори в США, так і вибори в інших країнах світу.

«Зрозуміло, що центральною темою 2024 року будуть вибори – в США, Україні та Росії», – зазначив в інтерв’ю KP.UA аналітик Даніїл Монін.

Американська тема – взагалі головна. Втім, як завжди. Обкладинка виконана в кольорах американського прапора, а крім того, на ній зображені два кандидати в президенти США — Джо Байден і Дональд Трамп.

Джо Байден у нижній частині обкладинки з’явився в парі з китайським лідером Сі Цзіньпіном, з яким вони дивляться в різні боки.

При цьому Трамп розташований у верхньому правому куті — прямо над Путіним. Ймовірно, це нагадування про обіцянки Трампа знайти спільну мову з російським лідером і завершити війну за 24 години.

«Куб із голосуванням у центрі говорить про те, що всі зміни у світі будуть пов’язані з електоральними циклами», – зазначив аналітик АНЦ «Єдина Україна» Олексій Кущ. — Ці цикли повністю перезавантажать суть політики в усьому світі, оскільки куб знаходиться в центрі і стосується всіх акторів.

Зеленський і Путін

Володимир Зеленський і Володимир Путін дивляться один на одного. На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, це свідчить про серйозне протистояння. Вони ведуть війну віч-на-віч, а численне озброєння за ними говорить про те, що ця війна буде довгою.

Водночас неможливо не помітити пісочний годинник між Зеленським і Путіним, в нижню частину якого перетекло більше половини всього піску. Це явно натякає на те, що час війни закінчується, і більша частина її, на думку авторів колажу, позаду. Якщо придивитися до обсягу піску, то виявиться, що війна закінчиться в 2024 році. Однак, на думку Олексія Куща, пісочний годинник може свідчити не про кінець війни, а про те, що теперішній формат війни закінчується.

Поки Зеленський з усіх боків оточений зброєю – і ззаду, і зверху, над Путіним намалювали «голуба миру» – знак того, що президент РФ готовий до переговорів. Над українським президентом немає голуба, але є ракети і жінка з хвостиком. Хто це міг бути – загадка, версії експертів варіюються від дружини до наступниці. Але цілком можливо, що автори колажу не мали на увазі когось конкретного.

«Жіночий профіль може свідчити про те, що у 2024 році воєнний фактор серйозно залежатиме від ситуації в тилу та настроїв у суспільстві», – каже Олексій Кущ. – Зброя над Зеленським і голуб над Путіним передбачають, що Україна спробує деокупувати свої території, а Росія займеться риторикою, щоб заморозити конфлікт. Тінь Трампа над Путіним говорить про те, що основна частина планів російського президента пов’язана з приходом Трампа до влади.

Обкладинка-прогноз від The ​​Economist: чому Зеленський і Путін повернулися обличчям один до одного

Обкладинка-прогноз від The ​​Economist: чому Зеленський і Путін повернулися обличчям один до одного

Обкладинка-прогноз на 2024 рік. Варіантів читання може бути декілька. Фото: instagram.com/theeconomist

Штучний інтелект і пасивне суперництво між Китаєм і США

Серед інших трендів 2024 року експерти відзначають штучний інтелект, який несе як нові можливості, так і нові загрози. Низхідні діаграми вказують на те, що спад у світовій економіці та торгівлі неминучий, можливо, на падіння фондового ринку.

Даниїл Монін побачив у колажі нагадування про те, що весь світ Китаю — це електромобілі, а Сполучені Штати сьогодні зосереджені на «зеленій» енергетиці. Водночас не можна виключати як взаємодії, так і конфліктів між Китаєм і США. Інтереси США і Китаю зіткнуться в Південній Америці і Південно-Східній Азії.

«На картинці ми бачимо прогнози розвитку штучного інтелекту, підключення індивідуальної свідомості до штучного інтелекту та хмарних сервісів», – розповідає своє бачення Олексій Кущ. – Усе це супроводжуватиметься корекцією фондових ринків. Конфліктів між Байденом і Сі Цзіньпіном не буде, але й активної співпраці також не буде. Це, можна сказати, пасивна конкуренція. Ми також бачимо очікування перезавантаження китайської економіки на новій основі, про що свідчать електромобілі. Вітрові турбіни біля Байдена свідчать про подальшу реалізацію «Зеленої угоди» в США. Карта між ними свідчить про те, що Китай візьме під контроль Латинську Америку, а Байден зосередиться на захисті своїх інтересів у Тихоокеанському регіоні.

Автомобілі на картині – натяк на експорт електромобілів до США, додав Олександр Охріменко. Це дуже важливо для Китаю, і якщо Сполучені Штати заборонять експорт, це буде досить боляче для Китаю.

«Загалом, це звичайна творчість The Economist», — резюмував Охріменко в коментарі KP.UA. – Зображення має дратувати читача, щоб він відчув, що воно його турбує, і захотів зрозуміти, що саме він бачить. І The Economist з року в рік непогано справляється з цим завданням.

До речі

Незважаючи на те, що багато читачів вважають обкладинки The Economist мало не пророцтвом, мало що з зображеного збувається.

Минулого року KP.UA працювала з економістами, щоб з’ясувати, наскільки виправдалися обкладинки грудня 2021 року про прогнози на 2022 рік. Спойлер: жодного натяку на велику війну не було. Ви можете прочитати більше про цей аналіз обкладинки тут.

А про очікування у 2023 році (спойлер: жодної згадки про Ізраїль) ви можете самостійно проаналізувати, що з того, що було намальовано у грудні 2022 року, справдилось, – тут.

Джерело

Новини України