Апеляційний суд підтвердив правомірність націоналізації ПриватБанку

Апеляційний суд підтвердив правомірність націоналізації ПриватБанку

У середу, 15 листопада, Шостий апеляційний адміністративний суд закрив провадження у справі про оскарження рішень про виведення ПриватБанку з ринку за участю держави та підтвердив правомірність його націоналізації, повідомляє пресслужба Національного банку України.

— Рішення про виведення неплатоспроможного ПриватБанку за участю держави ухвалювалося відповідно до норм діючого законодавства, було підтримане РНБО та урядом з метою забезпечення фінансової стабільності й збереження коштів громадян, — йдеться у повідомленні.

Начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук зазначив, що через шість років суд підтвердив неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам, на докапіталізацію якого держава витратила понад 155 мільярдів гривень. Також констатував, що усі рішення державних органів щодо націоналізації ПриватБанку є чинними.

18 грудня 2016 року Національний банк України ухвалив рішення про визнання ПриватБанку неплатоспроможним та про подальше виведення з ринку за участю держави й звернувся до уряду з пропозицією набути права власності на акції банку. Того ж дня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПриватБанку.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва за позовом Ігоря Коломойського визнав протиправним і скасував рішення уряду. Ухвалюючи це рішення, суд проігнорував установлену Національним банком України потребу докапіталізації ПриватБанку і факт невиконання ПриватБанком та його акціонерами програми фінансового оздоровлення. 24 травня 2019 року НБУ подав апеляційну скаргу.

Джерело

Новини України