Україна провела переговори з Польщею для зняття блокади на кордоні

Україна провела переговори з Польщею для зняття блокади на кордоні

Фото: Getty Images Польські перевізники продовжують блокувати кордон з Україною

Польські протестувальники мають звертатися до свого уряду, а не до України, наголосили в Мінінфраструктури.

Україна завершила сьогоднішні перемовини з польською стороною щодо блокування кордону з боку польських перевізників. Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач у Facebook  в понеділок, 13 листопада.

«Намагаємось шукати компроміси, щоб збільшити пропускну спроможність і виконувати вже укладені меморандуми, але це складно», — сказав він.

За словами посадовця, головною вимогою протестувальників з польського боку кордону є повернення до системи дозволів на вантажні перевезення для українських водіїв, хоча це питання на таких переговорах не вирішується.

Деркач наголосив, що принциповою вимогою України є продовження існування бездозвільної системи перетину кордону («транспортного безвізу») та його продовження — щонайменше до перемоги у війні з Росією.   «Абсурдність вимоги в тому, що польські протестувальники звертаються не до свого уряду, а хочуть, щоб Україна звернулась до ЄС щодо дозволів. Інші питання протестувальників не цікавлять», — зазначив заступник міністра.

Зрештою на зустрічі українська сторона запропонувала польській владі запустити смуги для порожніх вантажівок на ПП Угринів — Долгобичів та Грушів — Будомеж.   Деркач додав, що Україна домовилась про окремі перемовини на основі двосторонньої комунікації з польським урядом, з воєводствами.   «Також потрібно долучати до цієї розмови Європейський Союз. До цієї зустрічі вони не встигли долучитись. Тому ще будемо чекати на відповідь ЄС, щоб обговорити це питання в тристоронньому складі», — підсумував посадовець.

Нагадаємо, 6 листопада на польсько-українському кордоні розпочався страйк польських перевізників, які вимагають скасувати транспортний безвіз для України.

Польські перевізники блокують рух вантажівок у пунктах пропуску Корчова — Краківець, Гребенне — Рава-Руська, Дорогуськ — Ягодин. Вони вимагають, щоб повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

За інформацією Держприкордонслужби, черги на кордоні з Польщею продовжують рости. Там знаходиться вже понад 2500 вантажівок.

Джерело

Новини України