Нафтові доходи Росії падають — МЕА

Нефтяные доходы России падают - МЭА

Доходи Росії від експорту нафти в жовтні скоротилися порівняно з попереднім максимумом через падіння світових цін на нафту та запровадження США санкцій проти суден, що порушують встановлений західний ціновий поріг. Проте доходи залишаються близькими до щорічного пікового рівня. Про це йдеться в доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Зазначається, що попереднього місяця доходи РФ від експорту сирої нафти та нафтопродуктів становили 18,34 млрд доларів, що на 25 млн доларів менше, ніж у вересні. Це пояснюється нижчими міжнародними цінами на нафту, які більш ніж компенсували зменшення знижок на російські сорти.

"Перші санкції Казначейства США, введені в рамках цінового обмеження Великої сімки, сприяли невеликому зниженню цін на російську нафту в другій половині місяця через зростання вартості доставки", — пояснили в МЕА.

Проте, як зазначає Bloomberg, місячні доходи Росії від продажу нафти за кордон залишаються поблизу найвищого рівня з жовтня 2022 року.

Нафтодолари є основним джерелом доходів російського бюджету, який переживає значні фінансові тягарі через високі витрати на війну проти України та необхідність підтримки стабільності фінансів напередодні президентських виборів у березні.

Останніми місяцями доходи від експорту нафти і газу збільшилися у зв'язку з підвищенням цін на російський експорт, що пом'якшило дефіцит бюджету країни і надало їй більше фінансових ресурсів для ведення військових дій.

https://ua.korrespondent.net/business/economics/4640133-naftovi-dokhody-rosii-padauit-mea
 

Джерело

Новини України