Держава виділить гроші на книжки тим, кому виповнилось 18. Як це вплине на продажі кропивницької книгарні

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Фото: Facebook/КнигарняЄ

З 1 січня українці, які досягли 18 років, отримають понад 700 віртуальних гривень на купівлю книжок. Подібний механізм держава застосувала, щоб заохотити українців до вакцинації від коронавірусу у 2021-22 роках. Тоді видавали тисячу гривень у мобільному додатку "єПідтримка". Як працюватиме механізм та як це може вплинути на продажі кропивницької книгарні?

Планується, що 18-літні українці зможуть отримати гроші на віртуальну карту "єПідтримка" та витратити їх протягом року, розповів Суспільному координатор ініціативи "Українська книжкова революція" Тарас Шамайда. За ініціативи цієї організації з'явився відповідний законопроєкт.

"Гроші можна буде використати лише на купівлю книжок, причому тих, які видані в Україні, — говорить він. – Коли "єПідтримка" працювала з "коронавірусною" тисячею, можна було на різні сфери витрачати. Зокрема на ліки, квитки на потяг, але третина усіх видатків пішла саме на купівлю книжок".

Такий результат Тара Шамайда вважає обнадійливим для книжкової індустрії, хоча цей процес мав значні недоліки.

"Проблема у тому, що купити можна було будь-які книжки, навіть ті, які видали в Російській Федерації. Таким чином українці мимоволі дотували російський видавничий бізнес, хоча вітчизняний потребує великої підтримки. Нині в Україні до 300 книгарень, це дуже мало, особливо їх потребують невеликі міста".

Керівниця книгарні у Кропивницькому Оксана Червоная говорить, працювати важко.

"Важко податки платити, зарплату, оренду, комунальні послуги. До повномасштабної війни можна було взяти книжки під реалізацію. Нині за такою схемою працює лише декілька видавництв, а так – 100% передплата. Тобто ми зразу ж викупляємо книжки, які хочемо продати. І щоб була якась знижка від видавництва, ти маєш замовити великий обсяг, а накопичити ці гроші не легко".

Державна підтримка книгарень закріплена законодавчо в одному документі з виплатами на книжки 18-літнім, проте закон урядом не виконується, каже Тарас Шамайда.

"Автори ініціативи – організація "Українська книжкова революція" – згуртувала книгорозповсюджувачів, письменників, видавців, політиків, які хочуть підтримати книжкову галузь. Ми розробили законопроєкт, який мав здійснити перші кроки до її розвитку: це субсидії для книгарень і сертифікати для купівлі книжок. Законопроєкт ухвалений в цілому у червні 2022 року".

Ухвалення такого закону під час війни є важливим, говорить Тарас Шамайда.

"Війна ведеться не тільки залізом. Не можна казати, що культура під час війни не важлива. Наприклад, не можна знімати кіно. Навпаки, країни, що воювали, знімали кіно і фінансували кіно, бо це формування національної свідомості та єдності, питання національної безпеки та знайомство інших культур з Україною, бо є колосальний інтерес до нас. Тому важливо, щоб вироблявся український культурний продукт. Особливо той, який дотичний до мови – фільми, мультфільми, книжки".

За словами Тараса Шамайди, закон не працює, бо керівництво держави має "бухгалтерський тип мислення".

"Вони звикли "роздати гроші бідним". А це має бути механізмом, що стимулює підприємців. Щоб ті, хто продають, "крутяться" отримали підтримку на ринку".

Щоб підтримати субсидіями книгарні відповідно до законодавства на рік потрібно менш як 50 мільйонів. Це не велика сума у межах бюджету України, каже Тарас Шамайда.

"Мрія в тому, щоб мережа книгарень зростала, щоб підприємці знали, що ця програма працює, не тільки парламент ухвалив закон. Замість нинішніх 200-300 книгарень, були б 800-1000. Тобто зараз потрібні 50 мільйонів, а потім може й 200. Але це не великі гроші за безпеку та розвиток економіки. Це розумна політика – вкладати в культуру. Так роблять у Франції, Британії, Італії, візьміть Корею, яка нині експортує свою культуру у світ. А скупий платить двічі".

На реалізацію програми з допомоги купівлі книжок 18-літнім уряд виділив понад 380 мільйонів гривень. Оксана Червоная не сподівається на відчутний прибуток у своїй книгарні завдяки їй, бо потенційних покупців не так вже й багато. "Під час того, як у людей була можливість витратити "коронавірусну" тисячу, продажі дійсно виросли. Але майже всі, хто прийшов тоді в книгарню вперше, більше до нас не заходили. Тож ще треба піднімати культуру, культуру читання".

Новини України