На Сицилії знову прокинувся вулкан Етна: кадри гігантського фонтану лави і виверження

На Сицилии снова проснулся вулкан Этна: кадры гигантского фонтана лавы и извержения

Найбільший в Європі вулкан Етна, який знаходиться на східному узбережжі Сицилії і 12 листопада знову активізувався після виходу зі "сплячки", викидає потоки лави та б'є фонтанами заввишки близько 4,5 км над рівнем моря.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на La Sicilia.

Експерти Національного інституту геофізики та вулканології обсерваторії Етна в Катанії стежать за ситуацією та аналізують зображення виверження та викиду клубів попелу з мережі камер спостереження.

Виверження, згідно з спостереженнями вчених, знаходиться на пароксизмальній фазі.

На вулкані з південно-східного кратера йде активність із викидом попелу, що падає на передгірні села північної сторони, і б'є фонтан лави за кілька кілометрів заввишки.

Дані прогнозу поширення вулканічного попелу та моделювання вказують на напрямок падіння вулканічного піску на схід та південний схід. Повідомлення про падіння таких фрагментів були зареєстровані у кількох країнах, таких як Міло та Зафферана-Етнеа.

Зазначається, що нинішня фаза виверження Етни, обмежена вершиною вулкана, не впливає на роботу міжнародного аеропорту Вінченцо Белліні в Катанії.

#BREAKING – #Italy: Mount #Etna eruption; strong lava flow underway on Sunday evening.#Sicily #Sicilia #volcano #earthquakes #seismic pic.twitter.com/MTV2Iud4gQ

 

Джерело

Новини України