Спорт — яка від нього користь, що таке рухова активність та як обрати тренера. Розповідає майстер спорту з паверліфтингу

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Getty Images (ілюстративне)

Яка користь від занять спортом, що таке рухова активність та як обрати тренера в спортзалі. Про це та інше у передачі "Полудень" на Українському Радіо "Чернігівська хвиля" розповів тренер, майстер спорту з паверліфтингу Олександр Костенко.

Тренер, майстер спорту з паверліфтингу Олександр Костенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Далі з його слів:

На скільки важлива рухова активність для людей

Рухова активність — це ходьба і її переоцінити складно. Наскільки ви активно рухаєтесь має дуже великий вплив на самопочуття, зовнішній вигляд і взагалі на бажання жити й щось робити.

Чому люди мало рухаються

На момент карантину людство вже досягнуло технологічного прогресу, що дало можливість сидячи вдома на дивані працювати й витрачати гроші. І деякі вмотивовані люди тренувалися вдома. Але для максимальної ефективності найкраще займатися в спортзалі.

Також людина сама по собі лінива і любить комфорт, і замість того, щоб пройтись півтора кілометра по вулиці, людина їде на машині. Така історія зациклена, помножте її на рік, на десять років — це може призвести до великих неприємностей.

Коли людина приходить на тренування вперше, то їй задають ряд стандартних питань в тому числі який є досвід занять, просять описати рухову активність, наприклад, свій робочий та вихідний день. Деякі люди катаються на велосипеді й приходять в зал, щоб підкачати м’язи, а деякі — не рухаються зовсім.

Загалом до фітнес-клубів ходить 3-5% населення в Україні, і десь 15-20% в США. Це я не беру до уваги, що люди ще бігають, катаються на велосипедах і таке інше. Будь-яка рухова активність це чудово, особливо якщо вона рівномірна на все тіло. Але дуже добре просто ходити. Якщо взяти всіх загалом, і тих хто займається, і тих хто ні, то людина в середньому ходить приблизно 3 500 кроків за день.

Спорт — яка від нього користь. ФОТО: Getty Images (ілюстративне)

Що мотивує людей йти в спортзал

Ми в залі запитуємо навіщо людина прийшла і відповіді бувають різні. Наприклад, приходить чоловік і каже, що його син може підтягнутися вже п’ять разів, а він — ні. Це мотивує мати гарну фізичну форму і стати прикладом для дитини.

Також, люди мають погане самопочуття. Зайва вага дуже заважає, навіть зав’язати шнурки. Багато хто хоче класно виглядати. Їм не подобається відображення у дзеркалі. Хтось іде до спортзалу, коли бачать результат іншої людини.

Як швидко прийти до результату

На швидкий результат розраховувати не можна. Люди часто переоцінюють короткострокову перспективу і недооцінюють довгострокову. З досвіду скажу, що і за три місяці можна показати колосальний результат, скинути 20 кілограмів, змінитися ззовні, але це має бути настільки жорсткий режим, в якому не можна протриматися дуже довго. Тому якщо немає підготовки на змагання, а просто процес відбувається для себе і для здоров’я, то потрібно налаштовуватися на довгу роботу.

Потрібно розробити таку систему тренування, яка буде комфортною, режим харчування при якому не буде обмежень і буде смачно. Тому що обмеження провокують на те, щоб їх обходити.

Біг — як вид спорту. ФОТО: Getty Images (ілюстративне)

Які можуть бути проблеми зі здоров’ям без рухливого способу життя

Наше тіло складається з білкових клітин, які мають постійно оновлюватися, також це називають метаболізмом. Якщо наш обмін речовин в порядку, то організм добре працює і всі органи та ендокринна система здорові. А якщо метаболізм уповільнений і клітини не оновлюються, починають виникати проблеми.

Малорухливий спосіб життя може спровокувати хворобу серця, цукровий діабет, особливо, якщо неправильно харчуватися. Також можуть бути проблеми з опорно-руховим апаратом, суглобами (артроз), з хребтом (сколіоз, кіфоз, лордоз). Загалом це погане самопочуття, швидка втома та небажання щось робити.

Найгірше те, що людина звикає до такого стану і вважає його нормальним.

Чи всі люди без фізичної активності набирають зайву вагу

Не всі — це генетика. Але у всіх атрофуються м’язи, всі стають малорухомими. Наприклад, людина стоячи на прямих ногах може нахилитися і дістати долоню до підлоги. Ті у кого малорухливий спосіб життя такого зробити не можуть.

Для людини, суб’єктивно, зайва вага це та, яка їй заважає жити. Я наполягаю на тому, що людина має об’єктивно оцінювати свій фізичний стан. Потрібно звернутися до лікаря і здати аналізи, або запитати у тренера, на якому рівні перебуває фізична форма.

Але хочу наголосити, що перед приходом в зал обов’язково потрібно проконсультуватися зі своїм лікарем.

Харчування під час заняття спортом. ФОТО: Getty Images (ілюстративне)

Про харчування

Харчування — це другий за важливістю фактор для здоров’я та самопочуття людини. Для того, щоб схуднути обов’язково потрібно створити дефіцит калорій, тобто споживати енергії менше, ніж витрачаєш.

Потрібно споживати корисну їжу, збалансовану білками, жирами та вуглеводами.

Взагалі схуднути не просто, це дуже велика робота. Втримати вагу це вже трохи інше — потрібно зробити такі умови та режим, з яким буде комфортно жити надалі.

Як обрати тренера

Обличчя тренера — це результат його клієнтів. До гарного тренера клієнти ходять роками, мають результат і графік, який підходить для усіх.

У пошуках такого тренера не потрібно поспішати та відноситися занадто просто. Особливо, якщо у людини є хронічні хвороби чи індивідуальна особливість, то вона потребує високої кваліфікації тренера.

Для початку можна дізнатися у своїх знайомих. І якщо п’ять з десяти людей порекомендували якийсь зал чи тренера, то можна сходити.

Новини України