Підвищеного попиту на генератори у Кропивницькому немає, ціни – втричі менші ніж торік

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Газовий балон. Фото: Суспільне Кропивницький

Готуючись до зими в умовах воєнного стану, покупці питають про інвертори. До приладу можна під'єднати будь-який пристрій, який вмикається у розетку з 220 Вт. Інвертори працюють від акумулятора. Вартість такого приладу у крамниці Олега Ситника 4800 гривень. "Є дорожчі – 9, 5 тисяч. Отакі інвертори торік дорогими не були, вони коштували 11 тисяч", – сказав Олег Ситнік.

Інвертор. Фото: Суспільне Кропивницький

На думку продавця, якщо відключення будуть, попит на генератори знову підвищиться. Ціни на них не зміняться, поки попит не перевищить пропозицію.

Чи мають кропивничани генератори вдома

Микола Кушнірьов генератора не має, і не купуватиме, бо ціни на бензин високі.

"Надіюсь, що довгих відключень не буде. В мене опалення не залежить від електрики — газовий котел, який працює автономно. Коли були відключення електрики, в мене був старенький акумулятор, я його поставив біля вікна на вулиці, провів дріт у квартиру, купив світлодіодні на 12 вольтів стрічечки, повісив їх на стелю і таким методом освітлював".

Марія Береза купила свічки, гірлянди на батарейках, планує докупити ліхтарик.

Торік на Кіровоградщині електрику відключали

Торік через обстріли російською армією енергосистеми України на Кіровоградщині були планові та погодинні відключення електроенергії. Пошкоджено близько 50% обладнання "Укренерго", розповів директор обласної енергопостачальної компанії Олег Валентий.

"Це і підстанції, і високовольтні мережі. Все досить високовартісне, і всі гроші йдуть туди. Все спрямовується для того, щоб пройти цю зиму більш-менш без відключень, блекаутів, котрі ми мали минулого року".

Заступник голови обладміністрації Павло Конопко радить жителям області запастися альтернативними джерелами живлення.

"Встановлена потужність нашої області 350-370 МВт електроенергії на годину. Можливі аварії та обмеження внаслідок ракетних ударів. Залежно від цього застосовуються графіки відключень".

Новини України