Із овочесховища — будиночок Хоббіта: як у громаді на Вінниччині облаштовують укриття у дитсадках

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Укриття «Будинок Хоббіта». Фото: Суспільне Вінниця

Щоб зробити укриття у дитсадку "Вишенька" комфортним і безпечним для дітей, витратили 128 тисяч гривень, сказала нам очільниця районного управління освіти Аліна Твердохліб.

Фото: Суспільне Вінниця

Усього ж у Жмеринській громаді 13 закладів позашкілля. У кожному є укриття, які відрізняється за тематикою і стилем.

Фото: Суспільне Вінниця

Ми плануємо укриття, які мають подвійне призначення. У кожному укритті є кімната сюжетної гри чи кімната спорту, ресурсної гри, яка цікава для дітей. Ці укриття у нас у такому казковому, діловому чи лофтстилі. Вони допомагають адаптуватися дітям до тих умов, в яких ми сьогодні живемо”, — сказала Аліна Твердохліб.

Укриття. Фото: Суспільне Вінниця

Усередині — три ігрові кімнати. Є біотуалет, лавки, столи, іграшки. Також тут зробили запаси води і сухих перекусів. В укритті площею до 60 квадратів одночасно можуть перебувати пів сотні дітей, розповіла вихователька спецгрупи Ольга Бузінська.

Будинок наш називається “Будинок Хоббіта”. Тут живе наш гном Ерік. Вони йдуть сюди із задоволенням. Тут є багато іграшок дітки зайняті, вони не відчувають, що повітряна тривога. Завжди спілкуються. Їм тут добре”, — розповіла Ольга Бузінська.

Фото: Суспільне Вінниця

Вихователькою у яслах працює Юлія Веретковська. Її трирічна донька Вероніка відвідує молодшу групу. Жінка розповіла, що повітряні тривоги перечікують разом. Коли укриття у дитсадку не було, то бігали додому.

Дуже задоволені, дитина в соціумі, їй цікаво, добре адаптується. Я спокійна, бо все із дотриманням норм зроблено. Цікаво, для дитини немає жодного стресу, в укриття вона йде спокійно, як на екскурсію у будиночок Хоббіта”, — розповіла Юлія.

Фото: Суспільне Вінниця

З початком повномасштабного російського вторгнення облаштовувати укриття й у підвальному приміщенні почали й у дитсадку “Барвінок”, розповіла нам директорка закладу Олена Гонтар. Сьогодні тут можуть перечекати тривогу 150 дітей.

Фото: Суспільне Вінниця

Ремонт укриття у 126 квадратів обійшовся у майже мільйон гривень. Роботи виконувала підрядна організація.

У нас було підвальне приміщення. Гроші виділили з міського бюджету, і ми поступово почали облаштовувати укриття. Частинками ремонт робили: в одній половині були під час тривог, іншу ремонтували. Ще в нас є частина підвального приміщення, яке маємо дооблаштувати”, — сказала Олена Гонтар. На черзі — переоблаштувати іще кілька кімнат для дітей.

Новини України