Загинули 83 людини. На Кіровоградщині зросла кількість дорожніх аварій

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Дорожня аварія біля села Веселе Приютівської громади Олександрійського району 4 липня 2023 року. . Фото: ДСНС Кіровоградщини

У Кіровоградській області зросла кількість дорожніх аварій. З початку року в регіоні трапилося 2060 ДТП, в яких травмувалися 743 людини, 83 загинули. У 2022 році за такий же період сталося 1432 аварії, 539 отримали травми, загинули 63 людини.

Такі дані в етері Українського Радіо Кропивницького озвучив старший інспектор управління патрульної поліції в області Дмитро Поперешняк. Він назвав п'ять основних причин, які провокують ДТП. Це

  • недотримання безпечної та встановленої швидкості руху,
  • порушення правил маневрування та проїзду перехресть,
  • недотримання дистанції та
  • кермування у нетверезому стані.

"Через недотримання швидкості руху за дев'ять місяців сталося 695 аварій, внаслідок яких 46 людей загинули, ще 336 травмувалися. Водії пояснюють, що порушували правила, тому що кудись поспішали. Максимально допустима швидкість руху автомобілів у населеному пункті – 50 кілометрів на годину, поза населеним пунктом – 90 кілометрів на годину, на автомагістралях – 130. Перевищення швидкості навіть на один кілометр – це адміністративне правопорушення".

Для вимірювання швидкості руху патрульні використовують лазерні прилади TruCAM. На території Кіровоградської області є дев'ять ділянок, де можна їх застосовувати. Два з них розташовані на дорозі М-30 в напрямку міст Знам'янка та Олександрія, третій – в напрямку Великої Виски. Решта сім у Кропивницькому на вулицях Холодноярській, Полтавській, Бобринецький шлях, Першій Виставковій, проспекті Винниченка та Вокзальній.

"Там, де вимірюють швидкість приладом TruCAM, стоїть автомобіль патрульної поліції з синіми проблисковими маячками. Також є відповідні дорожні знаки, які інформують водіїв, що ведеться фото та відеофіксація порушень ПДР".

Також на Кіровоградщині встановлені сім камер відеофіксації порушень швидкісного режиму. Дві з них розташовані на автодорозі М-05 Київ-Одеса, решта у місті Кропивницький.

"Камери встановлюються виключно за рахунок грошей місцевого бюджету. Місця їх розташування погоджуються як місцевою владою, так і з Нацполіцією. Камери облаштовують у місцях найбільш високої аварійності".

Аварії у Кіровоградській області, які скоїли водії у нетверезому стані

З початку року на Кіровоградщині склали 986 адміністративних протоколів за статтею 130 "Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції". Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 17 до 51 тисячі гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від одного до десяти років.

Якщо у крові водія вияви 2,2 проміле алкоголю, то за це передбачений штраф у сумі 17 тисяч гривень та позбавлення права керування автомобілем на один рік.

Якщо водій повторно сідає за кермо напідпитку, то штраф складає 34 тисячі гривень, і на три роки позбавляють права керування. Крім цього, передбачене оплатнеЦе процедура, за якою за рішенням суду транспортний засіб вилучається у власника, реалізовується на аукціоні, а отримані кошти повертаються власнику. або без такого вилучення машини.

Якщо водій двічі притягався до відповідальності і його затримують втретє в стані алкогольного сп’яніння, тоді передбачений штраф 51 тисяча гривень та десять років позбавлення права керувати транспортними засобами з конфіскацією машини.

Новини України