Війна за землю. 2,4 га геріатричного пансіонату в Брюховичах намагаються забрати під забудову

Під час інвентаризації в реєстрі на території пансіонату “знайшли” будівлю, якої за фактом немає.

Про це повідомила пресслужба ЛМР з посиланням на слова Етері Пасеки, керівниці Львівського геріатричного пансіонату, пише DailyLviv.com.

Тож керівниці звернулась до правоохоронців та ініціювала відкриття кримінального провадження. Позиція міста — 14 гектарів землі геріатричного пансіонату має використовуватись лише для потреб його мешканців.

«18 жовтня на цій території з’явилися бетонні блоки. Ми своїми силами їх забрали й вирішили боротися самостійно. 2 листопада сюди приїхав маніпулятор, який мав знову привезти блоки та залити фундамент, – йому це не вдалося.

Нам це коштує здоров’я, але нічого, ми боремося. З допомогою обласної та міської ради ми відстоюємо цю землю. Ми це робимо для наших мешканців: людей похилого віку та осіб з інвалідністю. В нас вже є плани, ми хочемо, щоб тут був реабілітаційний центр для наших людей з інвалідністю, зрештою наші хлопці також воюють, їм після повернення також треба буде реабілітація», – каже керівниця Львівського геріатричного пансіонату.

Керівниця пансіонату миттєво повідомила про останні події на території закладу, а Львівська міська рада того ж дня скерувала фахівців управління державного контролю за використанням землі, аби ті обстежили ділянку та зафіксували, що жодного майна громадської організації тут немає.

«Територія геріатричного пансіонату становить 14 гектарів. Позиція Львівської міської ради полягає в тому, що уся ця ділянка – це точно територія геріатричного пансіонату і дискусій жодних не може бути. Хоча справді у 2009 році розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації було прийнято рішення, щоби зі загальної площі земельної ділянки пансіонату 2,4 га передати благодійному фонду «Діяльне милосердя». Після того було багато дуже різних перипетій юридичних, судових і вони тривають до цього часу.

Позиція міста чітка і зрозуміла – ця ділянка комунальної власності, яка формально перебуває в користуванні благодійного фонду, може використовуватись виключно під потреби геріатричного пансіонату. Це є спільна позиція і міста, і області. Будемо вчиняти всі можливі юридичні заходи, щоб в повному обсязі врегулювати це питання і закріпити землю за геріатричним пансіонатом», – зазначив Любомир Зубач, заступник міського голови Львова з містобудування.

З 2009 року внаслідок судових тяганин вдалося відстояти те, що ця земля є комунальною, проте суд все ж залишив ділянку 2,4 га в користуванні благодійного фонду. Тому тепер Львівська міська рада готує ухвалу, яка закріпить усю землю за геріатричним пансіонатом. Також місто звернеться з позовом до суду про скасування права власності на вигадану споруду.

«Зараз маємо зареєстроване кримінальне провадження, тривають слідчі дії. Загалом свого часу відбувалися 4 судових процеси з різними позивними вимогами. З позовами зверталась як Львівська міська рада, так і прокуратура про оскарження розпорядження голови Львівської облдержадміністрації від 2009 року.

Зараз ми очікуємо прийняття Львівською міською радою відповідної ухвали, в тому числі з урахуванням цих обставин по незавершеному будівництві, будуть ініційовані нові судові процеси», – зазначив Ярослав Гасяк, начальник юридичного відділу Львівської обласної ради.

За словами Любомира Зубача, раніше до міської ради надходило звернення щодо розроблення детального плану території та зміни зонування, проте місто не підтримало такого рішення.

«Сьогодні тут є зона Г-5, зона лікувальних закладів. Ми чітко дивилися, щоб тут не було якоїсь містобудівної документації, яка б дозволяла житлове будівництво. Не так давно, рік чи два тому було звернення до міської ради про відкриття детального плану територій, щоб змінити тут зонування, але ми сказали, що це є неможливо», – наголосив Любомир Зубач.

Зазначимо, зараз у геріатричному пансіонаті у Львові проживають 292 людини, з них 45 – внутрішньо переміщені особи. 70 мешканців геріатричного пансіонату прикуті до ліжка.

Джерело

Новини України