«Заберіть посилку та виграйте гроші». Пенсіонерку з Кіровоградщини ошукали на 210 тисяч гривень

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Фото: Щасливий дім

До відділу кіберполіції в Кіровоградській області звернулася онука ошуканої пенсіонерки з Кіровоградської області Ксенія Бондар. Вона розповіла, її бабуся впродовж семи місяців забирала на пошті посилки за які сама розраховувалася. За це начебто проводився розіграш у компанії, яка розсилала посилки. Так пенсіонерка позбулась 210 тисячі гривень.

Перший раз бабусі зателефонували у березні 2023 року, розповів деталі справи в етері Українського Радіо Кропивницького інспектор відділу протидії кіберзлочинам в області Євгеній Бондаренко. Назвались працівниками компанії "Щасливий дім" та запропонували їй співпрацю. Жінка погодилася – вона мала забирати посилки на пошті. Щомісяця 25 числа в цій компанії начебто проводився розіграш і вибирали одного переможця, якому виплачували гроші. Бабуся розраховувала, що буде переможцем.

Згодом їй почали дзвонити представники інших компаній і говорити, що вона гарно співпрацює з компанією "Щасливий дім" та запропонували забирати їхні посилки також. Кожна компанія запевняла, що вона виграє великі гроші, тож жінка розраховувала, що вона поверне витрачене.

Спочатку пенсіонерка забирала посилку раз у два тижні, потім раз у тиждень, згодом щодня по чотири-п’ять посилок. За сім місяців бабуся Ксенії витратила на це всі свої заощадження — 210 тисяч гривень. Пакунки надсилали накладеним платежем, але з поміткою "огляд не дозволений". Вміст посилок — дешеві мийні засоби, які були розфасовані в одноразову немарковану тару.

Для того, щоб убезпечити інших людей Ксенія назвала поліції компанії, які відправляли посилки: "Щасливий дім", "Сім бажань", "Укрторг", "Народний шанс" та "Щасливий квиток". Дівчина припускає, ці всі компанії з Росії – коли вона телефонувала їх представникам, вони розмовляли російською мовою.

Наскільки складно поліції розкривати організаторів шахрайських схем з посилками

"Людина, яка займається шахрайськими діями, в будь-якому випадку залишає певні сліди, – говорить Євгеній Бондар. – В прикладі з посилками виявляються причетні особи. Перевіряються всі номери телефонів, з яких телефонували до потерпілих, виявляють відправників даних посилок".

Євгеній Бондаренко радить отримувати посилки тільки з післяоплатою та дозволеним оглядом посилки. Перевіривши якість отриманого відправлення, ухвалити для себе рішення: оплачувати його та забирати чи відмовитися.

Шахрайські схеми, які діють за допомогою саме телефонних дзвінків від імені невідомих людей, найчастіше ефективні для злочинців з людьми похилого віку. Це відбувається через те, вважає Євгеній Бондаренко, що літні люди зазвичай не користуються мережею інтернет та не знають про нові шахрайські схеми.

Заяву про шахрайські дії можна подати в електронному вигляді на сайті кіберполіції, або прийти у відділ кіберполіції, або звернутися до найближчого відділу поліції. "Заява в цей же день потрапляє в єдиний облік і надалі слідчий ухвалює рішення щодо порушення кримінальної справи та починається досудове розслідування," – говорить Євгеній Бондаренко.

Євгеній Бондаренко розповів, з якими заявами найчастіше звертаються жителі Кіровоградської області.

Найпоширеніші схеми, за якими шахраї виманюють гроші

1. Ви виграли гроші.

Телефонують і повідомляють, що ви виграли певну суму грошей. Або просять певний відсоток від виграшу, або запитують персональні дані для отримання цих грошей.

2. Ваш родич у біді

Телефонують, представляються працівниками лікарень або поліції та повідомляють, що близька вам людина потрапила у ситуацію, коли їй терміново потрібні гроші. Дають реквізити куди їх можна перерахувати.

3. Злом інтернет-сторінки де від імені користувача просять позичити гроші

Пишуть людям повідомлення від вашого імені й просять перерахувати гроші на вказані рахунки.

4. Соціальні виплати під час війни

Частіше в Телеграм-каналах, коли людина гортає стрічку новин, з'являється повідомлення "Допомога кожному українцю" і посилання. Людина переходить за цим посиланням, відкривається сайт зовні схожий на оригінальний "Приват 24" або "Дія" і далі прохання авторизуватися. Людина авторизується і шахраї отримують дані від облікових записів. Вони змінюють пароль та можуть заволодіти грошима які є на картках, або можуть підняти ліміт на кредитній картці та зняти кредитні гроші.

5. Дзвінки від імені представників банків

Телефонує начебто представник банку і повідомляє, що ваша картка або заблокована, або по ній проводяться первні операції. Просить надати свої персональні дані та дані картки.

6. Грошова реформа

Шахраї пропонують, навіть на вулиці, обміняти старі банкноти на новіші. Люди погоджуються і потім в магазині дізнаються, що це підроблені гроші.

7. Продаж товарів по передплаті

Пропонують придбати товар по передоплаті повній або частковій. Найчастіше шахраї після отримання грошей або не відправляють товар, блокуючи покупця, або відправляють пошкоджений товар, неробочий, або не той, який ви замовили.

Яка відповідальність за шахрайські дії?

Відповідальність за статтею 190 "Шахрайство" передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років.

Новини України