Нові правила виплат ВПО та перерахунок субсидій: що чекає країну в листопаді

Нові правила виплат ВПО та перерахунок субсидій: що чекає країну в листопаді

Фото: «Допомога Дніпра»​ (ілюстративне)

Правила виплат ВПО знову змінюються

Для внутрішньо переміщених осіб в Україні, які вперше звернуться по допомогу з 1 листопада 2023 року, виплати призначать одразу на всю родину. Гроші прийдуть на банківський рахунок одного із членів сім’ї.

Сума допомоги не зміниться. Діти та особи із інвалідністю отримуватимуть по 3 тис. грн на місяць, інші категорії ВПО – по 2 тис. грн на місяць.

Нагадаємо, що влітку Кабмін продовжив виплати переселенцям на пів року – до кінця січня 2024-го. У майбутньому допомогу зможуть продовжити ще на шість місяців, якщо сім’я є малозабезпеченою, у її складі є людина з інвалідністю, особи пенсійного віку, троє та більше неповнолітніх дітей.

ВПО, які зіткнулися з помилковим скасуванням виплат, знову отримуватимуть фінансову допомогу. Це стосується тих українців, які мешкають там, де йдуть військові дії та отримують допомогу від держави за зруйноване житло.

Відновлення грошової допомоги торкнеться і тих, хто помилково визнаний загиблим через військові дії.

Жителям Херсонської та Миколаївської областей компенсують витрати за втрачений урожай через вибух на Каховській ГЕС. На суму допомоги впливає площа потерпілих угідь та їх місцезнаходження. За одну сотню постраждалі мешканці матимуть змогу отримати 3318 грн. На Херсонщині максимальна компенсація виплачуватиметься за 30 соток (до 99 540 грн), на Миколаївщині – за 20 соток (до 66 360 грн).

У листопаді має тривати міжнародна допомога українцям із шести областей: Запорізької, Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської, Миколаївської. Рішення про надання допомоги (10 800 грн на кожного члена сім’ї) прийматимуть на підставі інформації, яку заявник надасть у телефонній розмові зі співробітником організації або відповівши на онлайн-запит.

Українки можуть отримати допомогу

Постраждалі від війни українки можуть отримати допомогу від міжнародного жіночого фонду Mama Мoya, повідомляють у Мінреінтеграції.

На допомогу можуть розраховувати українські жінки, якщо:

їхнє житло було пошкоджене або знищене через війну; їхні чоловіки, діти та/або батьки проходять службу у ЗСУ, силах тероборони та добровільних угрупованнях у зоні проведення бойових дій; їхні чоловіки та/або діти загинули на території активних бойових дій; їхні чоловіки, діти та/або батьки оголошені померлими або визнані безвісти зниклими внаслідок війни.

Для участі у програмі необхідно зареєструватися.

Що буде з пенсіями

Підвищень та перерахунків пенсій цього року більше не буде – наступне підвищення пенсійних виплат заплановано на весну 2024 року.

У листопаді передбачено лише стандартні щомісячні надбавки при досягненні певного віку: з 70 років – 300 грн, з 75 років – 456 грн, з 80 років – 570 грн.

Крім того, як ми вже писали раніше, низці українських пенсіонерів доведеться пройти ідентифікацію. Офіційного роз’яснення ПФУ поки немає, а експерти і ЗМІ дають щодо цього різні пояснення. Найімовірнішими виглядають три версії.

Згідно з першою, ідентифікацію потрібно проходити тим, на кого поширювалося рішення Кабміну, ухвалене ще у квітні 2021-го. Згідно з ним, ідентифікація є обов’язковою для всіх, хто отримує пенсію на банківський рахунок, і при цьому протягом року фізична ідентифікація пенсіонера банком, що обслуговує, не проводилася. Відповідно до другої, ідентифікацію потрібно пройти тим, хто зараз проживає за кордоном. До речі, про це йдеться у повідомленні Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 30 червня 2023 року. Відповідно до третьої, ідентифікація знадобиться лише тим, хто отримав відповідний сигнал від банку, але до цього моменту нічого робити не потрібно.

Докладно про це ми писали тут.

Що буде з тарифами та субсидіями

Незважаючи на те, що вартість більшості послуг ЖКГ перебувають під мораторієм, суми у платіжках за комуналку збільшаться, адже опалювальний сезон в Україні вже стартував. Але основні тарифи продовжують триматись на довоєнному рівні.

Вартість газу від найбільшого постачальника «Нафтогазу» зафіксована на рівні 7,96 грн за кубометр і протягом цієї зими не зростатиме.

Ціна на електроенергію для населення зросла влітку до 2,64 грн/кВт*год. Незважаючи на те, що постачальники електрики продовжують наполягати, що цього замало, збільшення тарифу не планується.

З початком опалювального сезону в Україні починають діяти нові субсидії, які перераховуються на опалювальний сезон. Для домогосподарств, яким було надано право на житлову субсидію у вересні 2023 року, включаючи тих, у кого влітку розмір субсидії становив 0,00 грн, ПФУ вже провів перерахунок виплат.

Оформити субсидію можна після старту опалювального сезону. Якщо громадяни, які влітку не отримували субсидію або їм було відмовлено у призначенні на період, що не опалюється, звернуться за призначенням субсидії до 30 листопада 2023 року, то пільга буде нарахована з жовтня. Якщо з 1 грудня та пізніше – то з дати звернення.

Нагадаємо, що право на отримання субсидій мають сім’ї, у яких витрати на оплату комуналки перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу сім’ї, немає боргів за комунальні послуги або укладено договір про їх реструктуризацію.

Подати заявку на оформлення субсидії можна при особистому зверненні до органів ПФУ, без прив’язки до місця реєстрації, в органах місцевої влади, ЦНАПів, надіслати документи поштою або заповнити заяву в онлайн-форматі в «Дії» або на порталі електронних послуг ПФУ.

Можливі блекаути та робота українських банків

Початок опалювального сезону загрожує ще однією великою проблемою — ракетним обстрілом ворога по інфраструктурі і, відповідно, блекаутами. Чиновники запевняють, що Україна до зими повністю готова, але у разі російських ударів по енергосистемі, зрозуміло, жодних гарантій не дають. А експерти радять готуватися до другої «чорної зими».

Голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко вважає, що заяви чиновників щодо готовності України до опалювального сезону абсолютно не відповідають дійсності. За його словами, Україна ніяк не може бути готова до опалювального сезону, враховуючи, що ще до війни нам потрібно було капітально відремонтувати тисячі кілометрів теплотрас, обсяг капітальних ремонтів у ТКЕ становить 5-7% від щорічних у довоєнний період, а 85% житлового багатоквартирного. фонду потребує капремонту.

Окрема тема – виведення блоків ТЕС як на аварійний, так і плановий ремонт.

«Сьогодні на ремонт вивели 5 блоків на теплових електростанціях, — написав Попенко на своїй сторінці у Фейсбук 26 жовтня. – Загалом у ремонті перебуває 10 блоків ТЕС та ТЕЦ. Це у нас такий початок опалювального сезону».

Тим часом українські банки вже тестують та оновлюють плани забезпечення безперервної роботи в період можливих блекаутів. Про це повідомив голова регулятора Андрій Пишний в інтерв’ю журналу Banker. За його словами, зараз триває підготовка банківського сектора з урахуванням ймовірності нових терористичних атак на енергетичну інфраструктуру. В цьому, зокрема, допомагає проєкт Power Banking, який в Україні запустили ще минулого року. Глава Нацбанку запевнив, що українці матимуть постійний доступ до банківських послуг у будь-якому випадку. Також він запевнив, що через ймовірні блекаути ризиків для коштів громадян немає: гроші на банківських рахунках будуть збережені.

Зміни у розкладі поїздів

У листопаді «Укрзалізниця» запровадить деякі зміни до низки маршрутів як Україною, так і на міжнародних напрямках.

Так, наприклад, маршрут безпересадкових вагонів із Києва/Чопа до Відня тимчасово змінили через ремонт залізничної колії в Угорщині. Обмеження триватимуть до 17 листопада. До цього часу безпересадкові вагони поїздів №431, 432 Київ – Відень – Київ та №430 Відень – Чоп – Відень курсувати між Будапештом та Віднем не будуть.

Детально про зміни у маршрутах можна прочитати тут.

Джерело

Новини України