«Мій син майже 2 роки не бачив свого тата»: родини військовополонених захисників вийшли на мирну акцію

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Мирна акція на підтримку зниклих безвісти та полонених захисників у Вінниці. Фото: Суспільне Вінниця

У Вінниці відбулася мирна акція на підтримку зниклих безвісти та полонених захисників Маріуполя. За підсумками Суспільного зібралося близько 50 людей. Серед них родичі, друзі та близькі військовополонених.

Учасники акції зібралися поблизу Водонапірної вежі на Європейській площі. Люди стояли з плакатами та прапорами.

Серед них Анастасія Давидкевич. Її брат захисник "Азовсталі" та більше ніж півтора року перебуває в російському полоні. За її словами, такі акції відбуваються не вперше і ставлять за мету привернення уваги світової спільноти до українських захисників, які знаходяться в неволі.

"Мій брат потрапив у полон, захищаючи усю Україну. Нажаль люди починають звикати до війни та всіх обставин. Такими акціями ми хочемо нагадати суспільству, що життя продовжується завдяки таким хлопцям. Усім нашим захисникам, які на передовій, які щодня віддають свої життя. Про це не можна забувати і звикати до цього. Потрібно говорити про це, нагадувати міжнароним спільнотам, що ми боремося за наших рідних і не заспокоїмося, поки вони не повернуться з полону та у свої родини", — розповіла Анастасія Давидкевич.

Фото: Суспільне Вінниця

За словами Анастасії, статус полоненого її брату офіційно підтвердив Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Проте відомо про нього дуже мало.

"Знаю від хлопців, які поверталися з полону, що до нього дуже велика увага з боку росіян, бо його військовий шлях розпочався з 2015-го року. Він зазнає катувань, знущань щодня. Вже другий день народження він зустрічає не з родиною, а у полоні", — розповіла сестра військовополоненого.

Фото: Суспільне Вінниця

На мирну акцію на підтримку зниклих безвісти та полонених захисників прийшла Марина. Її чоловік військовослужбовець 501-го окремого батальйону морської піхоти. В полон він потрапив 12 квітня 2022 року, захищаючи Маріуполь.

"В серпні 2022 року я отримала лист, що він живий, здоровий та чекає на обмін. Я хочу, щоб люди не мовчали. Мій син уже майже два роки не бачив свого тата", — зазначила Марина.

Фото: Суспільне Вінниця

Марія Алєксєєвич – дружина азовця Сергія Алєксєєвича, який обороняв Маріуполь з 24 лютого по 16 травня минулого року. Чоловік один з тих, кого росіяни вивезли в Оленівку, де в ніч з 28 на 29 липня 2022 року влаштували теракт. Сергій вижив, але отримав поранення. Вже близько 17 місяців чоловік перебуває у полоні.

"Оборонці Маріуполя майже три місяці були в повному оточені обороняли місто для того, щоб окупанти не пішли далі. Вони перебувають в полоні вже майже півтора роки. Нажаль суспільство забуває про це і говорять тільки рідні і декілька небайдужих людей", — розповіла Марія.

Фото: Суспільне Вінниця

Жінка працює у "Спільноті родин Оленівки" та нагадує світові про загиблих і поранених внаслідок теракту. За її словами, про військовополонених потрібно говорити і нагадувати усіма способами.

Новини України