«Якщо військові не встоять, жодні дороги й дерева нам не допоможуть». У Кропивницькому відбулася акція «Гроші на ЗСУ»

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Учасники акції «Гроші на ЗСУ» в Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому влаштували акцію "Гроші на ЗСУ". Її учасники просять, щоб гроші з бюджету витрачали не на благоустрій, а на допомогу військовим. Це добровільна акція. Долучаються українці, які хочуть підтримати Збройні сили України. Ініціаторкою акції є киянка Марія Барабаш. Її підтримали в різних містах.

За словами кропивничанки Олени Юдаєвої, на акцію всі охочі збираються щосуботи о 10.00 ранку біля міськради.

Кропивничани принесли плакати з написами: "Нові дороги не збережуть життя військових", "Ціна плитки — життя воїна", "Не стадіони, а військовим машини".

Учасники акції просять виділяти гроші не на благоустрій, а на армію. Фото: Суспільне Кропивницький

Учасниця акції «Гроші на ЗСУ в Кропивницькому». Фото: Суспільне Кропивницький

Акція на підтримку військових у Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

Один з учасників — Павло Руденко. Він дізнався про акцію в інтернеті.

"Ті гроші, які зараз закладені на дороги, спилювання дерев, ми могли б витратити на військових, зберегти їхні життя. Ми можемо користуватися тими дорогами й деревами, що є. Таким чином ми зможемо тут жити, а військові наші зможуть вижити там. Тому що якщо військові не встоять, ніякі дороги й дерева тут не допоможуть. Думаю, наша влада з міста Кропивницького нас почує, тому що Львів і Київ виділили великі гроші на допомогу військовим. Закупили дрони, машини, запчастини".

Праворуч Павло Руденко. Фото: Суспільне Кропивницький

Вікторія прийшла на акцію з сином Олександром. Її чоловік нині воює у Запорізькій області.

"І там зараз дійсно дуже гаряче. Їм потрібні дрони! І тепловізори, і антидрони. У мого чоловіка тиждень тому був другий день народження. І мені дуже шкода, що влада вважає, що краще треба покласти асфальт, ніж якомога швидше виграти цю війну. Той же самий одяг він отримав зарплату й повністю себе екіпірував. Сам. Ті ж зимові берці, зимові костюми. Вони самі собі вже купують камери нічного бачення. Якщо враховувати лише екіпіровку, це вийшло 38 тисяч. Їм її не видали, і зараз у них все згоріло в танку".

Вікторія з сином Олександром. Фото: Суспільне Кропивницький

Біля учасників акції зупинялися перехожі.

Тетяна Пасічник: "Я їх підтримую. Владі потрібно на це реагувати".

Расім Салманов: "Дороги, тротуари, ще якісь речі зараз несумісні. В армію давайте гроші. Все в армію. Нехай війна закінчиться. Людям треба допомога. Вони там воюють за оце ось все".

Акція тривала годину. За підрахунками Суспільного, долучилися 28 людей. У суботу в міськраді неробочий день, тому звернення з підписами учасників передадуть в понеділок.

Акція зібрала 28 людей. Фото: Суспільне Кропивницький

Таких ініціатив самодопомоги з’являтиметься більше, вважає докторка політичних наук Сумського держуніверситету Андріана Костенко.

"Війна вплинула на формування нових соціальних груп, нових громадських ініціатив і об’єднань, які спрямовані на захист інтересів і прав, зокрема, сімей військових. Вони з’являтимуться спочатку на місцевому, низовому рівні, об’єднуватимуться і фактично намагатимуться впливати на рівні місцевої влади. Далі ми побачимо, що така мережа матиме національний характер. Ось такі групи самодопомоги намагаються забезпечити певну соціальну справедливість. І в органів місцевої влади, самоврядування мають змінитися пріоритети щодо розподілу бюджетних грошей".

Важливо, щоб такі громадські об'єднання залишилися незалежними від партій, говорить Адріана Костенко.

"Ми часто спостерігаємо, як такі ініціативи потім використовуються політичними силами. Дуже хотілося б, щоб така громадська мережа змогла скеровувати свою діяльність на захист прав та інтересів саме військових і їх родин, а не стала інструментом в руках окремих політиків чи політичних сил".

Новини України