Половина киян проголосували б за Кличка, якби відбулися вибори – опитування КМІС


Половина киян проголосували б за Кличка, якби відбулися вибори – опитування КМІС

Віталій Кличко (Фото: Київрада)

Соціологи Київського міжнародного інституту досліджень запитали у киян, за кого б вони проголосували на міських виборах, якби вони відбулися. Більша частина (52%) опитаних віддала б свій голос за чинного мера столиці Віталія Кличка.

Респондентам пропонувався список із дев’яти осіб, які можуть бути учасниками місцевих перегонів. Крім того, кияни могли назвати свій варіант.

У жителів столиці запитали, чи взяли б вони участь у виборах. 52% людей, які відповіли «Так», заявили, що віддали б свій голос за Кличка.

Далі зі значним відривом із приблизно однаковою підтримкою йдуть Андрій Іллєнко (Свобода), Ірина Верещук (Слуга народу), Микола Томенко (самовисування), Марина Порошенко (Європейська Солідарність).

Інші кандидати мають нижчу підтримку.

Опитування проведене упродовж 12-16 жовтня 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Опитано 805 респондентів від 18 років та старше, що мешкають у всіх районах міста Київ. Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,5% для показників, близьких до 50%, 3,1% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 10%, 1,6% – для показників, близьких до 5%.

Соціологи не вказали, чи є у даного дослідження замовник, і якщо є, то хто. LIGA.net намагалася зв’язатися з КМІС, проте відповіді не отримала.


Половина киян проголосували б за Кличка, якби відбулися вибори – опитування КМІС

  • Американський сенатор Грем під час візиту до Києва заявив, що вибори в Україні мають відбутися у 2024 році, навіть якщо війна триватиме. Секретар РНБО Данілов відповів, що Україна сама вирішуватиме, коли їх проводитиме.
  • 10 вересня Зеленський заявив, що якщо проводити вибори під час війни, то Україна матиме проблеми з голосуванням військових, спостерігачами на фронті, визнанням голосування, волевиявленням громадян за кордоном та в окупації.
  • 4 жовтня Зеленський сказав, що «ситуація складна», але якщо Верховна Рада внесе необхідні зміни до законодавства та буде забезпечена безпека для учасників голосування, то вибори відбудуться. 

Источник

Новини України