Закон набув чинності: мелітопольці не зможуть вивезти за кордон дітей без штампу про громадянство

Закон вступил в силу: мелитопольцы не смогут вывезти за границу детей без штампа о гражданстве

7 травня набрав чинності наказ МЗС, за яким у свідоцтво про народження ставитимуть позначки про російське громадянство нового зразка. Без такої позначки мелітопольських дітей може не випустити за кордон.

У Росії свідчення про народження тепер ставлять позначки про російське громадянство нового зразка. Наказ МЗС набрав чинності. Раніше змінилися правила виїзду дітей до 14 років за кордон. Без штампу про громадянство дітей можуть випустити за кордон.

Штамп про громадянство РФ ставиться на звороті свідоцтва про народження дітям до 14 років, батьки яких — один або обидва — громадяни Росії з народження або ними стали.

Нова позначка має розмір 6 на 10 сантиметрів, в ній вказується, на якій підставі придбано громадянство, найменування органу, який знає справи про громадянство РФ, номер і дату рішення. Запевняють її підписом посадової особи та скріплюють гербовою печаткою. Штамп раніше був меншим за розмірами і в ньому графи називалися по-іншому, там наводилося дата та номер рішення про присвоєння громадянства, найменування уповноваженого органу.

Ставлять відбиток ставлять у день звернення до територіальних підрозділів МВС з питань міграції. Для цього буде потрібна письмова заява батька, опікуна, усиновлювача або піклувальника. Відмітку можна оформити і в офісі МФЦ, тобто відстояти чергу, до яких мелітопольці вже звикли.

Мешканцям Мелітополя необхідно надати такі документи: свідоцтво про народження дитини та її нотаріально засвідчений переклад, якщо оригінал видано українською мовою, паспорти батьків, а також документ, що підтверджує права законного представника дитини, якщо подає заяву опікун, усиновлювач або піклувальник.

Відмітка про громадянство у свідоцтві про народження тепер може знадобитися і для подорожей за кордон. Путін своїм указом від 22 листопада 2023 року визначив необхідний перелік документів, що засвідчують наявність громадянства РФ, серед яких свідоцтво про народження зі штампом. Згодом змінився і регламент виїзду за кордон неповнолітніх. Дітям до 14 років для перетину держкордону тепер потрібно подавати документи із підтвердженням російського громадянства.

Таким чином, якщо у дитини немає закордонного паспорта і немає даних про неї з підписом та печаткою у внутрішньому або закордонному паспорті батьків, її можуть не пустити до Вірменії, Абхазії, Казахстану, Білорусії, Південної Осетії та Киргизії без відмітки про громадянство РФ у свідоцтві про народження .

Джерело

Новини України