«Важливо, щоб не дублювалось». Бербок скептично поставилася до фонду НАТО для України

"Важно, чтобы не дублировалось". Бербок скептически отнеслась к фонду НАТО для Украины

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила про своє скептичне ставлення до плану генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга щодо створення п'ятирічного фонду в розмірі 100 млрд євро для України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на BR24.

"Я вказала, що у нас є різні механізми щодо фінансування, а не навчання", — заявила вона.

Вона зазначила, що з 32 країнами НАТО і 27 країнами ЄС існує безліч питань, які дублюють одне одного. Наприклад, за словами міністра, у ЄС уже є "великий котел підтримки НАТО", тому важливо, щоб структури не дублювалися.

"Абсолютно ясно, що як європейці ми повинні будемо робити більший внесок у нашу оборону і зміцнювати європейську опору в НАТО", — заявила Бербок.

За словами дипломатів, генеральний секретар НАТО Столтенберг виніс цей фонд на обговорення, щоб зробити допомогу Україні довгостроковішою та надійнішою — навіть у тому разі, якщо підтримка США ослабне після повернення Дональда Трампа в Білий дім.

Підтримка України з боку НАТО

Нещодавно західні ЗМІ заявили, що Контактну групу з оборони України можуть передати під контроль НАТО. Остаточне рішення хочуть ухвалити на саміті лідерів НАТО, запланованому на липень поточного року. Пізніше генсек НАТО Єнс Столтенберг висловився з приводу цієї ініціативи.

Міністри закордонних справ НАТО також порушували питання щодо довгострокової підтримки України, у тому числі й щодо пропозиції про п'ятирічний фонд у 100 млрд євро. Поки невідомо, чи буде прийнято цифру в 100 млрд євро і як саме відбуватиметься фінансування.

Водночас відповідне рішення вимагає консенсусу серед усіх членів НАТО. За словами голови Міністерства закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, Варшава підтримує відповідний план.

 

Джерело

Новини України