Варшава пообіцяла фермерам часткову заборону транзиту з України

Варшава пообіцяла фермерам часткову заборону транзиту з України

Фото: Польське радіо Домовленість уряду та фермерів передбачає збереження нинішнього ембарго на сільськогосподарську продукцію з України

Польський мінсільгосп тепер має звернутися до Ради міністрів з проханням призупинити транзит агропродуктів.

Влада Польщі підписала угоду з польськими фермерами про дотації на тонну зерна і тимчасове закриття кордону з Україною для транзиту частини сільськогосподарських продуктів. Про це повідомляє Польське радіо.

Документ підписали представники фермерів-мітингарів та міністр сільського господарства Чеслав Секерський та державний секретар міністерства Міхал Колодзейчак.

Домовленість передбачає збереження нинішнього ембарго на сільськогосподарську продукцію з України, що діє з середини вересня 2023 року. Ембарго стосується пшениці, кукурудзи, пшеничного борошна, ріпаку та соняшнику.

Міністр сільського господарства має звернутися до Ради міністрів з проханням призупинити транзит цих продуктів через польську територію з 1 квітня 2024 року.

Представники фермерів в угоді декларують підтримку урядом своєї країни змін до Зеленої угоди. Мовиться насамперед про заміну обов’язкового перелогу на добровільну екосхему та спрощення інших правил для фермерів.

Нагадаємо, що 15 березня, польські фермери також заблокували пункт пропуску Хижне на кордоні зі Словаччиною. За словами фермерів, саме цими дорогами в Польщу заїжджає агропродукція з України та Росії.

Як вирішується конфлікт між польськими фермерами та Україною

Джерело

Новини України