Деменція та способи запобігти захворюванню

Деменція – це комплексний розлад, стан, що характеризується зниженням когнітивних функцій: пам’яті, уваги, рухових навичок, інтелекту та інших процесів, керованих головним мозком. Основні причини деменції – значне зменшення або припинення кровопостачання окремих ділянок головного мозку, загальна інтоксикація організму, інфекції мозку.

Головними факторами ризику є ожиріння, малорухливий спосіб життя, високий рівень холестерину в крові, невисока інтелектуальна активність. У жінок однією з причин появи недоумства є нестача естрогенів. Деменція — захворювання з генетичною схильністю. Жінки більше схильні до ризику захворіти на деменцію — вони складають приблизно дві третини пацієнтів з цим діагнозом.

Симптоми деменції можуть з’являтися у людей похилого віку , а також в молодому віці. Розпізнати симптоми захворювання важливо на ранніх стадіях, коли існує можливість затримати розвиток дегенеративних процесів. Спочатку у людини можуть виникнути порушення сну, невротичні розлади. Захворювання супроводжується головними болями, труднощами в запам’ятовуванні поточних подій, прізвищ та імен. При цьому недавні події людина може згадувати.

Деменція викликає порушення абстрактного мислення, провокує втрату здатності критично мислити. Захворювання характеризується важкими порушеннями пам’яті і здатності орієнтуватися в просторі. Також його супроводжують порушення мови, зорового, слухового сприймання, координації. У міру прогресування захворювання, деменція супроводжується труднощами в переміщенні і необхідності догляду за собою. Неминучими є поведінкові зміни, які можуть бути різноманітними, аж до агресивності. З’являються труднощі в здатності пізнавати рідних і знайомих.

На ранній стадії деменція може проявлятися неохайністю людини. Особливо важливо звернути увагу на такий ранній ознака першої стадії деменції, як втрата здатності орієнтуватися в знайомої місцевості.

Лікування деменції перш за все спрямоване на лікування основних захворювань і станів, які спровокували патологічний процес, а також на профілактику інсультів, транзиторної ішемічної атаки тощо.

Для зниження ризику розвитку деменції необхідно -Спати уночі не менше семи годин; -Дбайте про своє психічне благополуччя; -Будьте соціально активними; -Дбайте про свій слух; -Харчуйтеся збалансованою їжею; -Залишайтеся фізично активними; -Киньте курити; -Регулюйте кількість випитого алкоголю; -Підтримуйте здоровий рівень холестерину; -Підтримуйте нормальний кров’яний тиск; -Контролюйте фактори, що призводять до діабету; -Напружуйте мозкову діяльність-вивчайте вірші, рахуйте, розгадуйте кросворди та інше.

Фельдшер санітарний відділення епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань КРАМАТОРСЬКОЇ РАЙОННОЇ ФІЛІЇ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» Вікторія ФЕДОРЕНКО  

Джерело

Новини України