Рада розблокувала експорт біогазу в Європу

Рада розблокувала експорт біогазу в Європу

Фото: Соцмережі (ілюстративне фото) Понад 10 агрохолдингів розглядають можливість виходу на ринок біометану і планують будівництво щонайменше 30 біометанових заводів

Автори законопроєкту зазначають, що українські компанії вже розробляють проєкти по виробництву біометану.

Верховна Рада ухвалила закон №9456  Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану. У другому читанні відповідний проєкт закону підтримали 297 депутаті. Про це повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції Голос Ярослав Железняк на своєму Telegram-каналі в середу, 20 березня.

Закон має врегулювати митний контроль та митне оформлення біометану, що експортується за кордон газопроводами.

Українські компанії вже розробляють проєкти по виробництву біометану та закачування до газових мереж. Понад 10 агрохолдингів розглядають можливість виходу на ринок біометану і планують будівництво щонайменше 30 біометанових заводів із загальною потужністю виробництва понад 220 млн куб м на рік.

За інформацією Біоенергетичної асоціації, в Україні працюють 77 біогазових установок. Вони виробляють до 260 млн куб м палива на рік, які можна переробити на майже 150 млн куб м біометану. До 2030 року загальне виробництво біометану в Україні може досягти 1 млрд куб м на рік.

Біометан може використовуватись для заміщення природного газу, виробництва теплової енергії і електричної енергії, як паливо для транспорту, сировина для хімічної промисловості, сприятиме диверсифікації джерел енергії, прискорення переходу на чисту енергію, залучення інвестицій.

«На сьогодні існує питання неврегульованого митного оформлення біометану, з метою розвитку галузі необхідно на законодавчому рівні усунути… прогалину. Для України в тому числі відкриття експортних можливостей — це залучення нових інвестицій в енергетичний та аграрний сектор економіки», — зазначають автори проєкту закону.

Як ми вже писали, вперше за історію Укргазвидобування видобуток із нових свердловин перевищив мільярд кубометрів на рік.

Крім того, українська влада планує почати будівництво чотирьох нових атомних реакторів вже цього літа або восени.

Джерело

Новини України