Посли ЄС не змогли погодити економічний безвіз з Україною — ЗМІ

Посли ЄС не змогли погодити економічний безвіз з Україною - ЗМІ

Фото: Олександр Кубраков / Facebook Деяки країнам у ЄС не подобаються величезні обсяги аграрної продукції з України

Дипломати повинні були затвердити попередню угоду, укладену між інституціями Євросоюзу минулої ночі.

Посли країн ЕС не змогли схвалити рішення про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України ще на один рік. Це загрожує зіпсувати саміт, на якому лідери держав планували поновити обіцянки про політичну, військову та економічну підтримку Києва, повідомляє Politico у середу, 20 березня.

Вказано, що посли ЄС повинні були затвердити попередню угоду, укладену між інституціями минулої ночі. Але кілька країн відмовилися, попросивши більше часу, щоб оцінити вплив угоди, повідомили виданню два європейських дипломати і один посадовець ЄС.

Це небажаний поворот напередодні саміту ЄС у четвер, на якому лідери хочуть продемонструвати солідарність з Україною, яка протистоїть загарбницькій війні Росії, намагаючись при цьому не розлютити впливових виборців, зокрема фермерів, які можуть вплинути на результати європейських виборів у червні, – йдеться у статті.

Компроміс, досягнутий між учасниками переговорів від Ради, Європарламенту та Єврокомісії, передбачає розширення лімітів на імпорт ще чотирьох сільськогосподарських продуктів і зобов’язує виконавчу владу ЄС діяти швидше у разі різкого зростання імпорту.

«На радість Києву, учасники переговорів з ЄС також вирішили не розширювати базовий період 2022-2023 років для розрахунку лімітів, включивши до нього 2021 рік, коли імпорт з України до ЄС був значно нижчим», – пише видання.

Але це стало «червоною лінією» для Франції, заявив у середу вранці міністр сільського господарства країни Марк Фесно.

«Угода все ще не є такою, якою ми хотіли її бачити», – сказав Фесно і додав, що солідарність з Україною не повинна досягатися «ціною надмірної дестабілізації» європейських ринків.

Ці слова підтвердили попередню інформацію про те, що Франція приєдналася до Польщі, яка закликала до подальших обмежень на імпорт української продукції.

Посли обговорять це питання на своїй черговій зустрічі наступного тижня. Учасники переговорів все ще сподіваються на угоду до закінчення терміну дії їх повноважень на початку червня.

Нагадаємо, 31 січня Єврокомісія запропонувала продовжити економічний безвіз з Україною ще на рік. Водночас у Брюсселі планують створити «посилений запобіжник» для захисту інтересів європейських аграріїв.

Але такі плани ЄС викликали масові протести фермерів у Польщі та деяких інших країнах Європи.

Джерело

Новини України