Переселенці зможуть отримати до 18 тисяч гривень субсидії на оренду житла


Міністерство соціальної політики України пропонує експериментальний проект щодо надання субсидії на оплату оренди житлового приміщення. Субсидії надаватимуться внутрішньо переміщеним особам або особам, у яких житлове приміщення знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проект постанови Кабміну, розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

«Розмір субсидії буде залежати від вартості оренди житла в регіонах, куди перемістилися люди. У Закарпатській області це може бути до 18,3 тисяч гривень.

Для розрахунку планується встановити соціальний норматив площі орендованого житлового приміщення на кожну особу 13,65 кв. м, але не менше як 35,22 кв. м на сім’ю, середній показник вартості оплати 1 кв. м оренди житлового приміщення в розмірі 193,6 грн, який розраховано як частка середнього розміру вартості оренди однокімнатної квартири (за даними Держстату за січень 2024 року — 6 817,78 грн) до середньої площі однокімнатної квартири (із урахуванням норм Житлового кодексу України — 35,22 кв. м).

Проектом акта передбачається, що субсидія на оренду житлового приміщення призначатиметься, якщо видатки родини перевищуватимуть обов’язковий платіж, базова відсоткова ставка якого становитиме 30% її сукупних доходів».

Джерело

Новини України