Росія використовує родичів військовополонених для розпалювання невдоволення в Україні, — ISW


Фото: EPA/UPG

Російські окупанти намагаються використати родичів українських військовополонених, щоб розпалити внутрішнє невдоволення в Україні. Провокування українців відбувається в рамках російської інформаційної кампанії «Майдан-3».

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики інституту вважають, що у рамках російської інформаційної кампанії «Майдан-3» РФ маніпулює родичами українських військовополонених для розполювання внутрішнього невдоволення в українському суспільстві.

На думку військових аналітиків, ці операції є частиною кампанії «Майдан-3», про яку раніше повідомляла Служба безпеки України і яка має на меті «посіяти внутрішнє невдоволення в Україні та внести протиріччя між цивільним населенням і військово-політичним керівництвом».

16 березня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що невідомі російські діячі телефонують родичам українських військовополонених і стверджують, начебто Росія готова повернути українських військовополонених, але українське керівництво перешкоджає цьому. Як повідомляється, російські діячі закликають родичів до протестів з цього приводу. 

Однак Лубінець підтвердив, що Україна ніколи не припиняла обміни військовополоненими.

«Росія і раніше успішно використовувала інформаційні операції, включаючи пряме листування через мобільні телефони з українським цивільним населенням, для розпалювання насильницьких протестів в Україні», — додають в ISW.

  • Раніше повідомлялося, за словами омбудсмена Дмитра Лубінця, Росія використовує тему обмінів для підриву соціальної та політичної ситуації в Україні, телефонуючи родичам військовополонених та переконуючи їх, ніби це Україна не хоче забирати своїх громадян.
Новини України