Львівська облрада оголосила конкурс на посаду ректора Львівської медакадемії

Сьогодні академію очолює Юрій Кривко.

Про це повідомила Львівська обласна рада, пише DailyLviv.com.

Оголошено конкурс про обрання ректора Львівської медичної академії імені Андрея Крупинського.

«Управління майном спільної власності оголосило про проведення конкурсного відбору на заміщення посади ректора комунального закладу вищої освіти Львівської обласної ради «Львівська медична академія імені Андрея Крупинського».

Документи для участі у конкурсі слід подати до 7 травня 2024 року за адресою:  м. Львів, вул. Винниченка, 18 (каб. 306).

Рейтингове голосування  заплановане на 22  травня»,- йдеться в повідомленні.

Сьогодні академію очолює Юрій Кривко.

Нагадаємо, Львівський медуніверситет 282-ма голосами висунув кандидата на посаду ректора.

Читайте також: Мельник і Бобало зі Львова увійшли до п’ятірки ректорів України з найвищими зарплатами

Довідка

Львівська медична академія імені Андрея Крупинського – один із найстаріших вищих медичних навчальних закладів не тільки в Україні, а й у Європі. 1 жовтня 2023 року їй виповнилось 250 років. Варто зазначити, що подібні навчальні установи з’явилися у Франції в 1728 році, 1751-го – у Німеччині та Австрії, у Англії – 1765-го

Імператриця Марія Терезія з метою поліпшення медичного обслуговування населення, розвитку медичної освіти і науки у Королівстві Галичина і Лодомерія декретом від 22 грудня 1772 року призначила доктора медицини Андрея Крупинського професором та крайовим протомедиком Галичини.Андрею Крупинському було доручено створити на новоприєднаних галицьких землях систему медичної служби і медичної освіти за планом лейб-медика імператриці, професора Віденського університету Герарда ван Світена.

1 жовтня 1773 року, у приміщенні Єзуїтського колегіуму, на давній площі Трибунальській (нині середня школа №62 на площі Яворського) розпочав роботу Collegium medicum – львівський медичний колегіум. Водночас відділи закладу знаходились й на теренах монастиря Святого Лазаря на вулиці Коперника. Цей день ознаменував зародження середньої медичної освіти на західноукраїнських землях.

За 1773 – 1784 роки навчальний заклад підготував понад 60 лікарів широкого профілю. Серед випускників були представники різних національностей, про що свідчить, що наш колегіум здобув добру славу далеко за межами Галичини.

За період існування імператорсько – королівської школи випущено 3 460 дипломованих акушерів з високоморальними, духовними та професійними якостями.

У 1919 році імператорсько – королівську школу акушерок у Львові було перейменовано на державну акушерську школу у Львові з терміном навчання 2 роки на базі 7 класів. Вік вступників – від 17 до 35 років. Випускникам вручався диплом з правом практикувати у всій Польщі.

За цей період випустили 1 000 дипломованих акушерів.

У серпні 1939 року Західна Україна під виглядом возз’єднання з матір’ю Україною була включена до складу більшовицької імперії. Відбулася реорганізація навчальних закладів Львова. На нашу землю прийшли фашистські недолюдки і війна перервала діяльність школи. В серпні 1944 року школа відновила свою діяльність.

Айкуї Дубашидзе, вірменка за національністю, майор медичної служби в 1945 році очолила Львівську фельдшерську – акушерську школу. Продовжувала працювати до 1967 року, коли школа була перейменована у Львівське медичне училище. У січні 1949 року облздороввідділ передав школі будинок №70 на нинішній вулиці П. Дорошенка.

У великій родині медичних закладів в Україні з’явився коледж. Саме такого статусу з правом здійснення освітньої діяльності за І – ІІ кваліфікаційними рівнями – надано Львівському медичному училищу рішеннями Міжгалузевої акредитаційної комісії Міністерства освіти України від 24 березня 1993 року.

У липні 1997 року відбувся перший випуск бакалаврів медицини за спеціальностями «Сестринська справа» та «Лабораторна діагностика», Україна отримала перших 118 бакалаврів медицини, котрі зайняли належне місце у практичній медицині.

Для студентів з особливими освітніми потребами у 1998 році проведено перший набір студентів з числа нечуючої молоді за фахом «лаборант медицини», а у 2006 р. –для незрячих студентів за фахом «медсестра з масажу».

30 вересня 2015 року наказом Львівської обласної ради медичний коледж отримав назву «Львівський інститут медсестринства та лабораторної медицини ім. Андрея Крупинського», а у 2017 році відбувся перший набір медичних сестер-магістрів.

19 серпня 2019 року «Львівський інститут медсестринства та лабораторної медицини ім. Андрея Крупинського» наказом Львівської обласної ради був перейменований у Львівську медичну академію.

З 2020 навчального року Академія запроваджує прийом на спеціальність 226 Фармація, промислова фармація та 223 Медсестринство освітнього ступеня бакалавр для іноземних громадян. Також вперше у 2020 році – приймання здобувачів освіти на навчання на базі 9 класів.

У 2023 році ліцензовано спеціальність 226 Фармація, промислова фармація за другим магістерським рівнем та створено відділення післядипломної освіти медичних сестер та медичних братів для осіб з вищою освітою

Джерело

Новини України